Jätenäyttely antaa vinkkejä kierrätykseen

0
Hanavesi on peukuttamisen arvoinen juoma.
Hanavesi on peukuttamisen arvoinen juoma.
Hanavesi on peukuttamisen arvoinen juoma.

PÖYTYÄ/Yläne. Lajittelu on jätehuollossa kaiken a ja o, jotta kaatopaikalle päätyisi mahdollisimman vähän kierrätyskelpoista materiaalia. Yläneen Luontokapinetissa avautuneessa näyttelyssä tutustutaan jätteiden oikeaoppiseen lajitteluun, kierrätykseen ja kulutukseen teemalla ”Jäätävät jätteet ja kiehtova kierrätys”.

Ammattiopisto Livian luonto- ja ympäristöalan opiskelija Karoliina Laakson kokoaman näyttely antaa vinkkejä siitä, miten jokainen voi hillitä omaa kulutustaan ja tuottamansa jätteen määrää. Samalla ekologinen jalanjälki pienenee ja uusiutumattomia luonnonvaroja säästyy. Lisäksi voi pohtia sitä, tuoko maallinen mammona sittenkään onnea mukanaan.

–Turun Seudun Jätehuollon alueella tilanne on hyvä, sillä kaatopaikalle kaikesta jätemäärästä päätyy vain kaksi prosenttia. Loput kierrätetään eri tarkoituksiin tai käytetään energiantuotantoon.

Esimerkiksi loppuun käytetyn sähköhammasharjan muoviosista voidaan tehdä fleece-vaatteita. Autonromut saavat uuden elämän kattiloina. Kierrätyslasista tehdään lämpöeristeenä käytettävää lasivillaa. Paperin kierrättäminen on Suomessa osattu jo kauan.

”Jäätävät jätteet ja kiehtova kierrätys” -näyttely on avoinna Luontokapinetissa sunnuntaisin klo 11–15. Opastetut kierrokset ovat klo 11 ja 13. Näyttely järjestävät yhteistyössä Turun Seudun Jätehuolto Yläneen Luontokapinetti ja Pöytyä-Oripää 4H-yhdistys.

Lue lisää 03.03.2015 lehdestä