Sadekesä toi suuret vaihtelut viljavainioille

0
Petri Matintalo tarkastelee Magnifik-syysvehnää. Syysviljat ovat pärjänneet kesän sadesäissä selvästi paremmin kuin useimmat kevätkylvöiset viljat.

 

Petri Matintalo tarkastelee Magnifik-syysvehnää. Syysviljat ovat pärjänneet kesän sadesäissä selvästi paremmin kuin useimmat kevätkylvöiset viljat.
Petri Matintalo tarkastelee Magnifik-syysvehnää. Syysviljat ovat pärjänneet kesän sadesäissä selvästi paremmin kuin useimmat kevätkylvöiset viljat.

ORIPÄÄ. Poikkeuksellisen sateinen kasvukausi on kurittanut viljoista etenkin ohraa, jonka kasvustot ovat monin paikoin pahasti kellastuneita märillä pelloilla hapenpuutteen takia. Oripääläinen viljelijä Petri Matintalo sanoo, että viljakasvustoissa on tänä kesänä todella isoja eroja.
Oripään seudulla tilanne ei ole kuitenkaan maakunnan huonoimmasta päästä. Vaihtelut ovat silti huomattavan suuria.
–Etenkin myöhemmissä kylvöissä näkee, että vesi on tehnyt tuhoja. Aikaisemmat kylvöt ovat pärjänneet paremmin. Myös syysviljat ovat yleensä tosi vahvoja. Ne ovat hyötyneet kesän kosteudesta. Myös herne on menestynyt hyvin, Matintalo arvioi.
Oripäässä satoi kesäkuun aikana yli sata millimetriä. Toukokuun puolella pahimmat sateet osuivat kuun jälkimmäiselle jaksolle. Ensimmäiset kylvöt tehtiin jo huhtikuun lopulla, viimeiset vasta kesäkuun puolella.
–Näyttää siltä, että aikaisin kylvetyt pellot ovat parhaassa kasvussa, vaikka periaatteessa on niin, ettei kylmään ja märkään maahan saisi mennä kylvämään. Nyt eletäänkin epätavallista kesää, ei tällaisia usein ole ollut.

Lue lisää 10.7.2015 lehdestä