Maan kasvukunnossa on parannettavaa

0
Monivuotista nurmea muokattiin eri välineillä kylvökuntoon Auran työnäytöksessä.
Monivuotista nurmea muokattiin eri välineillä kylvökuntoon Auran työnäytöksessä.
Monivuotista nurmea muokattiin eri välineillä kylvökuntoon Auran työnäytöksessä.

AURA. Maan kasvukunnon tunnistaminen ei ole välttämättä helppo asia. Viljelijöiden kasvukunto-osaamista parantava Osmo-hanke rantautui torstaina Auraan, jossa maata muokattiin eri menetelmillä kylvökuntoon monivuotisen nurmen jälkeen.

Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Etelä-Pohjanmaalla ja Uudellamaalla toteutettavan monivuotisen Osmo-hankkeen projektipäällikkö Jukka Rajala totesi, että Varsinais-Suomen raskaiden savimaiden päällimmäinen ongelma on maan tiivistyminen.

–Rankkojen sateiden jälkeen näkee, millä lohkoilla rakenne ei ole hyvässä kunnossa. Tiivistynyt maa ei läpäise vettä. Salaojitus voi olla periaatteessa kunnossa, mettä käytännössä ei. Laskuojien päiden pitää olla auki, jotta peltojen kuivatus toimii. Se unohtuu aika monelta viljelijältä.

Rajala arvioi, että luomutiloilla on paljon parantamisen varaa peltojen kasvukunnossa. Sama linja pätee myös tavanomaiseen viljelyyn.

Lue lisää 19.7.2016 lehdestä