Poliisi varoittaa verkkorikollisista

0

Salon poliisille tulee lähes päivittäin ilmoituksia yllättäen asiakkaan pankkitililtä tapahtuneista veloituksista, jossa epämääräiset ja summaltaan vaihtelevat rahat ovat veloitettu tililtä. Asiakas ei yleensä tunne veloittajaa lainkaan.Usein kysymyksessä on maksuvälinepetos-nimikkeellä oleva suunniteltu rikos. Maksuvälinepetos on rikos, jossa tekijä käyttää toisen henkilön maksuvälinettä ilman lupaa tai enemmän kuin on luvattu.

Taustalla on usein verkossa aiemmin tapahtunut asiakkaan muistama tilanne, jossa on haksahdettu osallistumaan harhauttavaan kilpailuun tai tarjottu esim. älypuhelinta euron hinnalla palkinnoksi, ja sen jälkeen tiedusteltu pankkikortin tunnuksia.

Verkkorikolliset ovat rakentaneet kalasteluviestit/mainokset uskottavan näköiseksi tarjouksiksi ja asiakas on sitten hetken mielijohteesta tarttunut täkyyn. Pian on huomattu omalta tililtä häviävän varoja maan rajojen ulkopuolelle.On myös syytä muistaa,ettei esim. älypuhelimia missään olosuhteissa myydä yhdellä eurolla.

Kuluttajan ei pitäisi antaa korttia tai sen tietoja vieraisiin käsiin. Korttitietojen antamisessa pitää olla aina erityisen varovainen ja miettiä, kuka niitä tietoja pyytää ja mistä syystä.

Verkkokauppoihinkin kuluttajien kannattaa antaa korttitietonsa vain harkinnan jälkeen ja suosia mielellään vaikka luotettavaksi tunnettuja verkkokauppoja.Lisäksi, jos verkkokauppoja tekee, on syytä aika ajoin tarkastella oman tilin tapahtumia ja reagoida heti, jos havaitsee epäselvyyksiä.

tied.ryk.Antti Olkinuora