Rouskut odottelevat sienestäjiä

0
Nurmirouskun jalka on umpinainen, haaparouskun ontto. Kumpikin kelpaa syötäväksi.
Nurmirouskun jalka on umpinainen, haaparouskun ontto. Kumpikin kelpaa syötäväksi.
Nurmirouskun jalka on umpinainen, haaparouskun ontto. Kumpikin kelpaa syötäväksi.

AURA. –Sienet ovat olleet pari viikkoa myöhässä, mutta nyt niitä on, sienineuvoja Karoliina Kirvelä kertoo.

Hän ennakoi sienisadosta melko runsasta, joskin kuivuus vähentää satoa ja vaikeuttaa lajitunnistusta.

Kantarelleja ja rouskuja on paikoitellen reilusti ja suppilovahverotkin ovat nousemassa maasta. Varsinkin rouskuissa riittää valikoimaa.

Syötävät rouskut tunnistaa maitomaisesta maitiaisnesteestä. Niiden lisäksi porkkananväristä maitiaisnestettä erittävä leppärousku on herkkua. Toisin kuin ”maitosieniä” leppärouskua ei tarvitse edes ryöpätä.

Mustarouskuakaan ei tarvitse enää isommin karttaa, kunhan sitä keittää kymmenen minuuttia.

–Siinä on karsinogeenejä jokseenkin saman verran kuin hyvin käristetyssä nuotiomakkarassa, Kirvelä vertaa.

Sikurirousku on herkullinen, mutta varsin vaatimattoman näköinen. Kirkasnesteinen lakritsirousku saa sen sijaan jäädä metsään.

 

Juttua on korjattu 19.9. kello 16:09. Alkuperäisen jutun kuvatekstissä haaparouskua väitettiin harmaarouskuksi.

 

Lue lisää 16.09.2016 lehdestä