Kansalliset ja lämpimät puvut esillä Yläneellä

0
Kotiseutumuseon kesäopas Linda Huhtala sekä kansallispukunäyttelyn kokoajat Tiina Ekman ja Elisa Niittymaa ihastelevat Tuuterin kansallispukua.
Kotiseutumuseon kesäopas Linda Huhtala sekä kansallispukunäyttelyn kokoajat Tiina Ekman ja Elisa Niittymaa ihastelevat Tuuterin kansallispukua.

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneen kotiseutumuseossa on avattu kansallispukujen laajaa kirjoa esittelevä näyttely. Satavuotiaan Suomen kunniaksi järjestetyssä näyttelyssä on esillä yli 30 kansallispukua maan eri puolilta Halikosta Tuuteriin.

Lasten ja nuorten pukujakin joukossa on puolisen tusinaa. Myös yksi miesten kansallispuku tulee näytteille.

Näyttelyn koonneet Elisa Niittymaa ja Tiina Ekman arvioivat, että monet esillä olevat kansallispuvut ovat peräisin 1930-luvulta. Ne ovat kulkeneet perintönä sukupolvelta toiselle. Uudempaa tekoa ovat kansalaisopistojen opintopiireissä tehdyt puvut.

Näyttelyn kokoajat huomauttavat, että näyttävien ja värikkäiden pukujen päämateriaaleja ovat umpivilla ja pellava. Tämä tarkoittaa, että kansallispuku on aika kuuma vaate. Puku säilyy parhaiten kuosissa, kun sitä välillä tuuletetaan.
Kansallispukunäyttely on avoinna Yläneen kotiseutumuseon aukioloaikoina 25. kesäkuuta asti.

 

 

Lue lisää 09.06.2017 lehdestä