Aurora-mitali Johanna Orakselle

0

 

Johanna Oras

Tämän vuoden Aurora-mitalit on jaettu taidemaalari Johanna Orakselle, museonjohtaja Laura Luostariselle ja Turkuseuralle.

Varsinais-Suomen liitto myöntää vuosittain joulukuussa Aurora-mitalin tunnustuksena maakunnan hyväksi tieteen, taiteen tai muun kulttuurityön alalla toimineelle henkilölle, yhteisölle tai viranomaiselle. Mitaleita on myönnetty vuodesta 1977.

Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi Aurora-mitaleita myönnettiin tänä vuonna kolme.

Johanna Oras on koskelainen taidemaalari, joka asuu osan vuodesta Ranskassa. Tuoreimpana hänen töitään on nähty Turun Logomossa.

– Tämä on minulle todella arvokas tunnustus ja hieno päätös Suomi100 -näyttelykiertueellemme ja samalla upea aloitus omalle 25-vuotistaiteiljajuhlavuodelleni. Hauska yksityiskohta on myös se, että Aurora-mitalin aikoinaan muotoillut kuvanveistäjä Kalle Karttunen oli isäni kummisetä ja läheinen perhetuttu, kertoo Oras.

Liitto kuvailee Johanna Oraksen työtä näin: ”Oraksen teokset ovat värikylläisiä, usein asetelmallisia ja mytologisia teemoja sisältäviä maalauksia. Oras on opiskellut Firenzen ja Pietarin taideakatemioissa, ja järjestänyt näyttelyjä sekä kotimaassa että ulkomailla. Hän on suomalaisen kuvataidekentän ulkopuolinen, mutta hakenut päämäärätietoisesti taiteelleen uusia näyttelytiloja ja yleisökontakteja. Oras onkin tunnettu taidoistaan kohdata yleisö uusissa paikoissa.”

 

Toinen Aurora-mitalin saajista on museonjohtaja Laura Luostarinen. Hän  on toiminut Salon taidemuseo Veturitallin johtajana vuodesta 2002 lähtien. Salon taidemuseo on vuosia tunnettu valtakunnallisesti, jopa kansainvälisesti korkean profiilin taidemuseona, joka on erikoistunut nykytaiteeseen ja valokuvaan. Museon asema on ollut seurausta Laura Luostarisen sinnikkäästä työstä asian hyväksi, myös Salon kaupungin haastavan rakennemuutoksen aikana.

Luostarinen jää tehtävästään eläkkeelle keväällä 2018, ja Aurora-mitali on hänelle elämäntyöpalkinto varsinaissuomalaisen kulttuurin hyväksi!

 

Turkuseura – Åbosamfundet ry. täyttää tänä vuonna 60 vuotta ja on valtakunnallisestikin profiloitunut nykyajan kotiseututyön suunnannäyttäjäksi. Turkuseuralla on vahva merkitys turkulaisen identiteetin vaalijana. Turkuseuran uusi profiili on vahvistunut kumppanuustyöllä Turun kaupungin kanssa, jossa Turkuseuran tehtäväksi on tullut mm. kaupunkiosien aluefoorumien järjestäminen. Turkuseura tavoittaa laajasti eri sukupolvia ja työskentelee kattavasti kahdella kielellä.