Viikon kuvat: Koskelainen mopo sai uuden elämän ja voiteluillan niksit Yläneeltä

0

Pakkanen, lumi ja juuri alkanut ulkoliikuntakausi. Tätä on odotettu! Viikon kuvissa luistelujäätä, pilkkireissua ja punaisia poskia eri puolilta maakuntaa.

Ennakkoäänestys presidentinvaaleissa alkoi vilkkaasti. Monessa paikassa äänestys tiesi jonottamista. Tutustumme jonomuodostelmaan Uudessakaupungissa.

Salossa askarruttaa metsäpuroon tyhjennetty käymäläjäte. Sitä oli pienessä purossa kuutiokaupalla. Lounais-Suomen jätehuollon mukaan lietekuljetukset ovat Lounais-Suomessa villi länsi ja alueella häviää runsaasti ihmislietettä.

 

UUDESTISYNTYNYT MENOPELI. Reilut kaksi vuotta sitten koskelainen Matti Tanskanen sai käsiinsä Halikossa vuosikymmeniä käyttämättä olleen moponraadon. Hän teki satoja tunteja töitä, ja tänä talvena hän pystyi esittelemään mopon sen alkuperäiselle omistajalle, Matti Mentulle (kuvassa). – Se on tismalleen kuin uutena keväällä 1963, Mentu henkäisi, kun hän pääsi mopon ohjaimiin. Hän oli 15-vuotias, kun hän sai hartaasti toivomansa mopon. Kuva: Marttiina Sairanen, Turun Sanomat.

EI RAKETTITIEDETTÄ. Yläneen Kirin voiteluillan osallistujat tuumivat maanantaina, mahtaako koskaan ehtiä hiihtämään, jos suksien voiteluun menee koko ilta. Jari Joukas kuitenkin toi lohdutusta ja näytti luisto- ja pitovoitelun tekemisen alusta loppuun. Ammattilaisella oli ammattilaisen välineet, mutta vähemmälläkin pärjää. Joukas vinkkaa käyttämään voiteiden lämmittämisessä apuna hiustenkuivaajaa. Kuva: Kiti Salonen, Auranmaan Viikkolehti.

PIENI MERENNEITO. Tilda Conway piti merenneitouintia vähän helppona. Merenneidon pyrstöllä uimista pääsi kokeilemaan Someron uimahallissa järjestetyssä Loiskeessa-tapahtumassa viime lauantaina. Kuva: Heli Lehtonen, Somero-lehti.

KÄYMÄLÄJÄTE PÄÄTYI PUROON. Salon ympäristönsuojelupäällikkö Pirkko Paranko tutki keskiviikkona Suomusjärvellä puroa, johon joku oli tyhjentänyt kuutioittain vessalietettä. Lounais-Suomen jätehuollon mukaan lietekuljetukset ovat Lounais-Suomessa villi länsi, ja alueella häviää runsaasti ihmislietettä. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

TUULI KULJETTAA. Viking Grace on tuotu Turun korjaustelakalle kahdeksi viikoksi. Aluksella valmistellaan huhtikuussa asennettavaa roottoripurjetta. Varsinaiseen asennukseen on varattu huhtikuussa vain kolme päivää, joten kaiken täytyy olla hyvin valmisteltu siihen mennessä. Viking Grace on maailman ensimmäinen matkustajalaiva, johon asennetaan tuulivoimaa hyödyntävä roottoripurje. Kuva: Timo Jakonen, Turun Sanomat.

TALVI SAAPUI. Pikkupakkasten ansiosta Turussakin päästiin vihdoin sunnuntaina ilakoimaan talvisissa puuhissa. Halti Huhtinen, 8, (vas.) laski pikkuveljensä Veikan, 6, (oik.) kanssa joululahjaksi saaduilla lumipotkulaudoilla ensimmäistä kertaa Nunnavuoren pulkkamäessä. Mukana ollut Eikka Laaksonen, 6, (keskellä) kertoi tykkäävänsä mäenlaskusta enemmän kuin luistelusta, koska mäessä vauhti on kovempi. Kuva: Jari Laurikko, Turun Sanomat.

VANHAT KIRJAT, UUDET HYLLYT. 1200 muuttolaatikkoa tarvittiin, kun Kaarinan kirjasto muutti tuliterään Kaarina-taloon. Muutettavia niteitä oli kaikkiaan 150 000 kappaletta. Jyrki Mäkelä musiikki-osastolta hoitaa osansa muuttopuuhista. Uusi kirjasto avataan 28. tammikuuta. Kuva: Maria Kesti, Kaarina-Lehti.

RUOKASEIKKAILU. Salossa voi lähteä merelliselle ruokaseikkailulle, jossa matkataan Isoholman saareen luontolounaalle. Nyt saareen pääsee parhaiten hydrokopterilla. Perillä nuotiopaikan muurikkapannussa kypsyy kuha hetkessä ja lopuksi tulille laitetaan nokipannukahvi. – Uskomme, että ulkomaalaiset ovat kiinnostuneet ruokaretkistä. He hakevat elämyksiä kalastamisesta ja luonnossa syömisestä, pertteliläisen Kala-ToVin Ville Toivonen sanoo. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

STANDARDISTA POIKKEAVAT. Kun perheessä on kuusi lasta, sitä hämmästellään helposti. Sen ovat huomanneet turkulaiset suurperheen vanhemmat Kaisa ja Mikko Lehtinen. Lapsimäärä toki näkyy ja tuntuu perheen arjessa. Kulkemaan mahdutaan vain minibussilla. Jääkaappeja tarvitaan neljä. Yhdellä aterialla kuluu useampi litra maitoa. Lehtiset kuitenkin nauttivat suurperheen arjesta. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

KORIN ALLA. Vilpas Vikingsin valkoasuinen Tobin Carberry (vas.) nappaa pallon Karhubasketin edestä. Tiistai-illan pelin tähti Aaron Jones (oik.) odottaa syöttöä. Vilpas voitti pelin 99–73. Perjantaina Vilpas kohtaa Katajan Joensuussa. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

KÄNNYKKÄTALOSTA TULI OPISKELIJOIDEN KOTI. Turun ammattikorkeakoulun Salon yksikkö aloitti maanantaina uudessa opinahjossa, Salo IoT Campuksella Nokian ja Microsoftin vanhoissa tiloissa. Kiila-rakennuksen sydän on avara atrium, joka toimii myös opiskelijoiden oleskelu-, kirjasto- ja työtilana. Salon yksikössä on 850 opiskelijaa ja nelisenkymmentä työntekijää. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

HISTORIALLISIA JÄLKIÄ. Turun museokeskuksen kaupunkiarkeologi Tanja Ratilaisen kädessä viuhuu lumiharja. Sillä hän pyyhkii Ruissalon Saaronniemen pohjoisrannan kallioita, joilta avautuu hieno näkymä merelle ja läheiselle Kukkarokivelle. Lumen alta paljastuu kallioon hakattu ympyräkuvio, jonka Timo Saarinen viime viikolla havaitsi samoilla kallioilla kävellessään. Jatulintarhamaisen ympyräkuvion viereen on hakattu myös hannunvaakunoita. – Ei tätä ihan lähiaikoina ole tehty, sillä tässä päällä kasvaa tällaista hidaskasvuista jäkälää. Ikää on vaikeaa arvioida, mutta kyllä tämä hyvinkin sata vuotta vanha voi olla. Tämä kohta on ollut veden alla ehkä 300 vuotta sitten, joten se on karkea arvio ajallisesta takarajasta, Ratilainen sanoo. Kuva: Lennart Holmberg, Turun Sanomat.

ÄÄNI ENNAKKOON. Uusikaupunkilaiset eivät pantanneet äänioikeuttaan. Haastatellut olivat tienneet jo kauan, ketä vaaleissa äänestäisivät. Kuva keskiviikon ennakkoäänestyksestä kirjastosta. Kuva: Niko Vahtera, Uudenkaupungin Sanomat.

DRONE VEDEN ALLA. Sukellusdrone voisi auttaa poliisia hukkuneiden etsinnässä. Laite olisi poliisin mukaan erinomainen lisäapu kenttätyössä. Impivaaran hyppyaltaassa testatussa vesidronessa on valmiiksi sekä kaikuluotain että supertarkka 4K-videokamera. Se toimii nollalukemissa ja voisi näin ollen soveltua myös Suomen olosuhteissa käytettäväksi, kertoo PowerRay -sukellusrobotin esittelystä vastannut Carl-Henrik Hagelstam. Kuva: Juha Paju, Turun Sanomat.

MAHTAVA KARKKISAALIS. Poukan talon Nuuttipukki-tapaaminen houkutteli viime lauantaina väkeä naapurikunnistakin. Aleksi ja Ronja-Maria Rinne lauloivat Laitilassa Leijonanmetsästys-laulun. Kuva: Eija Eskola-Buri, Laitilan Sanomat.

ENSIMMÄINEN PILKKIREISSU. Kiskon kalakerhoon kuuluva Tuomo Lyijynen avasi torstaina pilkkikautensa ja kävi ensimmäistä kertaa tänä talvena pilkillä Salon Lehmijärvellä. Jäätä oli järvessä yli 10 senttiä. Paikalle oli tullut muitakin pilkkijöitä. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

KOLMEN TUNNIN VÄÄNTÖ. Akaa Volleyn Joni Mikkonen (vas.) ja Loimun Scott Fifer vääntävät pallosta tasaisesti verkolla. Harva olisi uskonut, että Raision Loimu vääntää ensimmäisessä Kupittaan palloiluhallin pelissään lähes kolme tuntia. Näin kuitenkin kävi keskiviikkona, sillä vierasjoukkue Akaa Volley ei myynyt nahkaansa halvalla. Loimu kuitenkin voitti ottelun lopulta erin 3–2. Kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat.

VIHDOIN ULKOJÄÄLLE. Lilja ja Lauri Kilpeläinen pääsivät lauantaina ensimmäistä kertaa tänä talvena ulkojäille. – Tää on kyllä tosi kivaa, sisarukset hymyilivät lauantaina punaisin poskin Pietolan kentällä Uudessakaupungissa. Kuva: Päivi Sappinen, Uudenkaupungin Sanomat.

LEVY EI OLE KUOLEMASSA. Levymessut Loimaalla järjestänyt Marko Tuominen ei usko fyysisten levyjen loppumiseen. – Suosio menee aaltoliikkeessä. Nyt olemme siinä kohtaa, jossa jännitetään tulevaisuutta. Irwin Goodmanin Las Palmas -vinyylistä sai pulittaa 40 euroa. Kuva: Maija Paloposki, Loimaan Lehti.

ENSIMMÄINEN LUMIPALLO. Turun yliopiston liepeillä nigerialainen Oyeleye Oyedayo tekee lumipalloa. Se on hänen elämänsä ensimmäinen. Oyedayo opiskelee LLEES-ohjelmassa ja ihailee suomalaista koulutussysteemiä. Takin ja kengät hän on hankkinut Turusta, mutta muuten kylmyys ja pimeys eivät ole häntä yllättäneet. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

Viikon kuvat

  • Viikon kiinnostavimmat uutiskuvat, tapahtumat ja henkilökuvat yhdeksästä eri lehdestä.
  • Julkaistaan joka perjantai.
  • Kuvat tulevat eri puolilta Varsinais-Suomea.
  • Sarja tehdään yhteistyössä yhdeksän eri lehden kanssa: Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.