Veljeni vartija tuo esiin Cheekin huonoimmat puolet – ja ihailee niitä

0

Elokuva: Veljeni vartija
Lajityyppi: draama, elämänkerta
Pääosissa: Antti Holma, Armi Toivanen, Saga Sarkola, Alina Tomnikov, Anna-Leena Härkönen, Kai Lehtinen
Ensi-ilta: 31.1.2018
Kesto: 1h 40min
Ikäraja: 12

JP Siilin ohjaama elokuva Veljeni vartija kertoo räppäri Cheekin urasta sekä tyyliltään varsin kyseenalaisesta elämästä. Antti Holma tekee elokuvassa kaksoisroolin näytellen Cheekin eli Jare Tiihosen lisäksi myös tämän kaksoisveljeä Jere Tiihosta. Heidät kuvataan heti lapsesta saakka kaikin puolin epämiellyttäviksi ihmisiksi, joilla on köyhä perhetausta ja väkivaltainen käyttäytymismalli.
Elokuvan suurimmaksi ongelmaksi muodostuu sen kerronnan hajanaisuus. Kohtauksia tulee ja menee niin, että perässä pysyminen käy paikoin hankalaksi ja olennaisia tapahtumia tuntuu jäävän välistä. Hämmentävyyttä lisäävät vielä Cheekin suoraan yleisölle osoittamat mietelausahdukset.
Entä itse juoni? Päällimmäiseksi mieleen jää, että Cheek on ihmisenä äärettömän epämiellyttävä. Hahmolle olennaiset piirteet – materialismin ihailu, narsismi sekä väkivaltaisuus – tekevät motiivien ymmärtämisen erittäin vaikeaksi.
Päähenkilön vastenmielisyydessä ei ole sinänsä mitään pahaa niin kauan kun konseptia käsitellään oikein. Näin ei voi tässä tapauksessa sanoa, eihän elokuva juuri kyseenalaista Cheekin toimintaa, vaan päinvastoin näyttää, kuinka hän nousee kuuluisuuteen.
Mutta kai elokuvassa jotain hyvääkin on? Mahdollisesti. Se on kuvattu ja näytelty kiitettävästi, ja se on kyllä menettelevä katselukokemus. Täytyy vain muistaa käyttää omia aivoja sen teemoja sekä korottamia arvoja pohtiessa. (M.T.)
* *

 

Arvosteluasteikko:
* * * * *  unohtumaton
* * * *  hieno
* * *  kannattaa katsoa
* *  kannattaa katsoa, jos vaihtoehtona on täydellinen tylsistyminen
*  ei kannata katsoa, vaikka vaihtoehtona olisi täydellinen tylsistyminen.

 

Smash on Auranmaan Viikkolehden nuortensivu.