Kylät kutsuvat kylään lauantaina

0
Hiki virtasi ja pakaroita poltteli kun Mustanojan kyläyhdistys järjesti viime vuonna Avoimet kylät -päivänä hanurijumppaa. Haitaria soitti Paula Ahola. Kuva: AVL:n arkisto/Kiti Salonen
Hiki virtasi ja pakaroita poltteli kun Mustanojan kyläyhdistys järjesti viime vuonna Avoimet kylät -päivänä hanurijumppaa. Haitaria soitti Paula Ahola. Kuva: AVL:n arkisto/Kiti Salonen

AURANMAA. Avoimet Kylät -päivää vietetään lauantaina 48 kylässä Varsinais-Suomessa. Yli 500 kylää ympäri maata avaa ovensa vieraille ja kutsuvat tutustumaan elämänmenoonsa. Auranmaalla tapahtumia järjestetään niin Pöytyällä, Marttilassa kuin Mellilässäkin.

Mustanojan kylä osallistuu päivään näyttävästi. Mustanojan kyläyhdistyksen organisoima Riihikosken kirppisralli pidetään lauantaina ja sunnuntaina kello 10–16. Mukana lähes 30 myyntipistettä ja 50 myyjää.
Kirppisrallin avauksen yhteydessä julkistetaan upouusi Pöytyä-viiri: viiri nostetaan Mustanojan koulun salkoon lauantaina kello 10. Upouusi viiri on uusittu versio vanhasta Pöytyän isännänviiristä. Viirihankkeen takana on Pöytyän Lions Club, joka myy viirejä 60 euron hintaan. Viireistä saatu tuotto käytetään Pöytyän lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen.
Lauantaipäivän päätteeksi Mustanojan kyläyhdistys järjestää illallisen Mustanojan taivaan alla. Piknik-tapahtuma pidetään kello 18 alkaen Mustanojan koulun pihan kaukalossa.

Kyrön seudun kyläyhdistys järjestää päivän kunniaksi kaksi tapahtumaa: ensin Kyrön torilla on kello 10–14 tarjolla takakonttikirppis, jossa voi myydä tavaroitaan viiden euron paikkamaksua vastaan. Kello 14–18 on luvassa Kyrön maauimalan avajaiset, jolloin ovet ovat avoinna kaikille. Molemmissa tapahtumissa viihdyttää Jarkko Salmi.

Haverin kyläyhdistys järjestää lauantaina kirpputorin ja retkeilyä näkötornille. Kirpputori on Haverin koululla kello 13–16. Kello 14 ja 15 lähtee kuljetus Haverin näkötornin polulle, josta on opastus kävellen perille. Tornista näkee maisemia aina Loimaalle asti.

Tourulan-Keihäskosken kyläyhdistys on myös mukana tapahtumassa. Kukolan rauhoitettua katajaa pääsee ihastelemaan osoitteessa Niittykulmantie 28. Virtasen entisöity museoaitta (Koivuntie 65) on avoinna kello 10–14. Aitassa on kahvitarjoilu ja myynnissä käsitöitä. Paimenenmäessä (Tourulantie 466) on tarjolla keittolounas ja kahvi munkin kera kello 11–13. Kontulaisen aitta (Ruukintie 2) on avoinna klo 12–14. Oleniuksen pajaan ja koskeen (Tourulantie 179) pääsee tutustumaan kello 13–15. Tutustua voi myös Rekolan luonnonsuojelualueeseen (Oripääntie 692).

Marttilassa ja Mellilässä on myös ohjelmaa lauantaina. Marttilassa Martintalolla on markkinatapahtuma kello 10–14.

Mellilän kyläyhdistys järjestää ohjelmaa Ostarilla kello 10–16. Tarjolla on takakonttikirppis, tikkakisa ja musiikkia. Myynnissä on makkaraa lettuja ja arpoja.

 

Kaikki Varsinais-Suomen Avoimet Kylät löytyvät osoitteesta www.vskylat.fi/avoimetkylat/

Kaikki Suomen Avoimet Kylät löytyvät kartalta, jolla on helppo suunnitella oma kyläkierroksensa: avoimetkylat.fi/kylat-kartalla/