lauantai 15. 6. 2024

Kyrön tori häviää vain rahtusen halvimmalle – Katso vertailu mansikan, perunan ja herneen hinnoista

0

Kyröläiseltä Iina Mäkelältä ostettiin keskiviikkona Kyrön torilla varsinkin uutta perunaa ja sen lajikkeista Annabellaa. Useimmin perunoita päätyi torikassiin pikkukapan eli kahden litran satsi. Kuva: Päivi Perkiö

Halvinta mansikkaa Varsinais-Suomessa löytyy Salon torilta. Salossa marjalitran saa keskimäärin 4,75 euron hintaan.

Kyrön torilla marja on lähes yhtä edullista, keskimääräinen litrahinta oli keskiviikkona tasan viisi euroa. Kyrön tori onkin maakunnan toiseksi edullisin yhdessä Uudenkaupungin torin kanssa, kun verrataan mansikan litrahintoja alkuviikosta.

Kalleinta mansikka on Paimiossa, jossa kauppojen edustan myyntipisteissä marjasta joutuu maksamaan euron enemmän, keskimäärin 5,9 euroa litralta.
Keräsimme mansikan, herneen ja perunan hinnat alkuviikon aikana kahdeksan eri paikkakunnan toreilta ja markettien myyntipisteiltä Varsinais-Suomesta. Hinnat ovat paikkakuntakohtaisia keskiarvoja.

Salossa mansikkalitran sai alkuviikolla halvimmalta myyntipöydältä 4,50 eurolla. Kallein marjarasia Salossa maksoi 5 euroa.
Paimiossa taas edullisin litrahinta oli 4,90, jolla sai kakkoslaadun mansikkaa. Kallein litrahinta Paimiossa oli 6,80 euroa.
Vertailun kallein mansikkalitra oli Turussa, jossa se maksoi yhdellä myyntipöydällä 8 euroa.

Kyrön torilla pikkumansikat ja osittain kasvihuoneesta tulevat mansikat sai neljällä eurolla. Luomumansikoista ja isokokoisista mansikoista taas sai maksaa kuusi euroa.

 

Keskimäärin mansikkalitra maksaa maakunnassa nyt 5 euroa tai hieman yli.
Mansikka on tällä hetkellä edullisempaa kuin vuosi sitten. Viime vuonna heinäkuun alussa tehdyssä vastaavassa vertailussa mansikka maksoi Salossa 5,90 euroa litra. Kalleinta oli silloin Kyrön torilla, jossa mansikkalitrasta maksettiin keskimäärin 7,50 euroa.

 

Leila Storgård (oik). osti keskiviikkona ensimmäiset mansikat pakastimeen. Sanni Ristolainen myi pöytyläisen Raikon marjatilan marjoja. Kuva: Riitta Salmi.

MANSIKAN satokausi on tänä vuonna aikaisessa, jopa kolmisen viikkoa viime vuotta varhaisemmassa. Sesongin vaihe vaikuttaa ratkaisevasti hintaan.
– Varsinais-Suomessa on täysi sesonki käynnissä, kun taas täällä Kiteellä, jossa itse viljelen mansikkaa, sesonki alkaa ensi viikolla, kertoo hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton puheenjohtaja Ismo Ruutiainen.
Mansikan myyjät eri puolilla maakuntaa kehottavatkin asiakkaitaan ostamaan pakastettavat marjat nyt.

Pakastamiseen kehotetaan nyt, sillä pääsatokausi on nopeasti ohi kuivan ja lämpimän alkukesän takia. Ruutiaisen mukaan runsaasti mansikkaa riittää heinäkuun puoliväliin saakka.

PARIKYMMENTÄ vuotta sitten mansikan satokausi kesti kolme viikkoa. Nyt suomalaiset viljelijät pidentävät kautta alusta ja lopusta. Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton puheenjohtaja sanoo, että mansikan satokausi on Suomessa kolme, jopa neljä kuukautta.
– Ihmiset haluavat tuoretta mansikkaa ja viljelijät ovat vastanneet kysyntään. Satokausi alkaa tunnelimansikalla toukokuussa ja päättyy parhaimmillaan vasta syyskuun puolivälissä uuteen tunnelimansikkakierrokseen, kertoo Ruutiainen.
Välissä satoa tuottavat avomaalla erilaiset taimityypit ja lajikkeet.
– Faith on Polkan jälkeen tuleva myöhäisempi lajike. Malwina-lajike alkaa vasta kukkia pohjoisemmassa Suomessa, kuvailee Ruutiainen.
Varsinais-Suomen toreilla ja myyntipisteillä on juuri nyt runsaimmin Polkaa.

 

 

 

TORIEN perunahintojen vertailu on hankalampaa, sillä osa kauppiaista myy perunat litroina, osa kiloina.
Ennen juhannusta perunaa myytiin Kaarinassa keskimäärin 2,75 euroa litra. Ero on iso, kun Turun kauppatorin maalaistenrivistä perunan litrahinta oli lähes viikkoa myöhemmin keskiviikkona 6,5 euroa.

Kyrön torilla perunoista maksettiin keskiviikkona 3,25-4,35 euroa kilo.

Perunan hintaan vaikuttavat muun muassa nostotapa ja lajike.

 

VARHAISPERUNAN nostot käynnistyivät kesäkuun alussa ja ovat nyt parhaimmillaan. Pro Agria arvioi sadon määrän ja laadun normaaliksi.
Jorma Varjonen viljelee perunaa Laitilassa ja myy tuotteensa Turun kauppatorilla. Varjonen arvioi kesän poikkeuksellisen kuivaksi. Hän ei muista vastaavaa olleen koskaan aikaisemmin.
– Olen kastellut satoa keväästä asti. Ilman kastelua maasta ei olisi tullut mitään. Kastelu vaikuttaa perunan kokoon ja rupisuuteen. Kuivaksi jäänyt peruna on rupista, kertoo Varjonen.
Talviperunan tilanne on hänen mukaansa vielä arvoitus, mutta sateita tarvitaan.

 

HERNEEN hinta maakunnan toreilla on melko tasainen. Kyrössä, Salossa, Loimaalla, Uudessakaupungissa ja Laitilassa herneen litrahinta oli alkuviikolla sama, neljä euroa.