Syksyn ensimmäiset liukkaat tulevat: lähiaamuina syytä varautua kuuraan ja mustaan jäähän

0

Syksyn ensimmäiset liukkaat kelit ovat ajankohtaisia perjantai- ja lauantaiaamuina.

Autoilijoiden on varauduttava syksyn ensimmäisiin liukkaisiin koko maassa. Öisin ja aamuisin voi lähinnä vesistöjen läheisyydessä sekä silloilla ja rampeissa esiintyä paikoin kuuraa ja mustaa jäätä.

Jo ensi yönä lämpötila laskee maan länsiosassa pakkasen puolelle, etelässä lämpötila pysyy pääosin nollan yläpuolella runsaamman pilvisyyden vuoksi, kertoo Ilmatieteenlaitos.

Lähiöistä kylmin on perjantain ja lauantain välinen yö, jolloin lähes koko maassa on pakkasta. Kylmimmillään lämpötila on lännessä ja pohjoisessa -4 asteesta -8 asteeseen. Päivisin aurinko kuitenkin lämmittää ja lämpötila kohoaa +5 ja 10 asteen välille.

Lauantain kuluessa lounaisvirtaus alkaa voimistua ja siten myös yöt muuttuvat lämpimimmiksi.

Ennen liikenteeseen lähtöä kannattaa tarkistaa voimassa olevat varoitukset ja ajokeli.

– Nämä ensiliukkaat tahtovat aina yllättää autoilijat, ja juuri paikallisuuden vuoksi ne ovatkin hyvin yllättäviä, toteaa Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Henri Nyman laitoksen tiedotteessa.

– Syksyn ensimmäisillä liukkailla keleillä varovaisuus on malttia. Turvaväli kannattaa pitää riittävänä ja huomioida, että jarrutusmatkat voivat olla totuttua pidempiä, kertoo Liikenneviraston päivystävä liikennekeskuspäällikkö Juha Alikoivisto.