Viikon kuvat: Kelluvat matot, isku saaristoon ja punainen ruska

0

Keskusrikospoliisin lauantain ja sunnuntain isku saaristoon on puhuttanut koko viikon. Viikon kuvissa palaamme vielä hetkeen, kun kommandopipoiset viranomaiset liikkuivat Paraisten Ybbersnäsissä. Poliisi oli sulkenut kiinteistölle johtavan tien.

Paraisille palaamme myös toisessa kuvassa, tosin täysin eri tunnelmissa. Tapaamme nuoret yrittäjät, joiden bisnes on kelluvat matot.

Kuvissa myös hätkähdyttävä kuva Loimaalta. Hanna Laine testaa housuja, joita hän käytti vuonna 2002. Laine mahtuu nykyään housujen toiseen lahkeeseen. Kahdeksan eri leikkausta kokenut Laine on vihdoin päässyt palaamaan työelämään monipolvisten vaiheiden jälkeen. Hän sanoo olevansa henkisesti erittäin vahva kaiken kokemansa jälkeen.

 

VIIKON KUVAT on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa.

 

KELLUVAT MATOT. Arnold Uschanoff ja Sebastian Fröberg valmistavat ja myyvät kelluvia mattoja, joille voi nousta seisomaan ja hypätä veteen. Merellä tehty havaintoesitys osoittaa, että melko rotevakin henkilö pysyy maton päällä vaikka kahdella jalalla. Paraisilta kotoisin olevat nuoret yrittäjät pyörittävät Archipelago Sports -yritystään, opiskelevat ja tekevät palkkatöitä. Yrityksessä testataan opiskeltuja asioita käytännössä. Kuva: Simo Ahtee, Turun Sanomat.

 

ISKU SAARISTOON. Keskusrikospoliisin (Krp) lauantain ja sunnuntain isku saaristokohteisiin oli mittasuhteiltaan poikkeuksellinen. Kotietsintöihin osallistui yhteensä sata henkilöä, jotka liikkuviat autoilla, veneillä ja helikoptereilla. Krp:n rikostarkastaja Markku Ranta-aho ei muista, että Krp olisi aiemmin tehnyt yhtä massiivista kenttäoperaatiota. Suuretsinnän kohteena olivat Airiston Helmi Oy:n kiinteistöt. Kommandopipoiset viranomaiset liikkuivat lauantaina Ybbersnäsissä, ja poliisi oli sulkenut kiinteistölle johtavan tien. Kuva: Lennart Holmberg, Turun Sanomat.

 

KAKSI SYNTYMÄPÄIVÄÄ. Hanna Laine kertoo olleensa jo lapsena lihava. Munuaisen poisto aiheutti aineenvaihdunnan häiriöitä ja painoa alkoi kertyä. Lisää toivat raskauskilot ja epäsäännöllinen syöminen. Laine on säästänyt housuasun, jota käytti vihkiäisissään vuonna 2002. Nykyään hän mahtuu toiseen lahkeeseen. Takana ovat dialyysihoidot, laihdutusleikkaus ja munuaissiirto. Arki on vihdoin juhlaa. Laine kertookin viettävänsä elokuussa kahta syntymäpäivää, omaansa ja päivää jolloin munuaissiirron todettiin onnistuneen. Kuva: Anu Salo, Loimaan Lehti.

 

PERNIÖN TULIPALO. Suurin osa perniöläisen Automäkinen Oy:n teollisuushallista tuhoutui maanantain tulipalossa. Tulipalon takia läheinen Perniöntie oli useita tunteja suljettuna. Yrityksen toimitusjohtaja yritti sammuttaa tulipaloa, mutta sai käsiinsä palovammoja niin että joutui sammutustöiden ajaksi sairaalaan. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

 

HALLI KIERRÄTYSMATERIAALEISTA. Someron Jokioistentien varteen nousee värikäs halli. Varaston seinät rakentuvat konteista, joka on Suomen varastokontti Oy:n päätuote. Hallista puuttuu vielä peltikatto. Kuva: Merja Ryhtä, Somero-lehti.

 

SUMPPU. Bussit siirtyivät Turun kauppatorilta väliaikaisille reiteilleen maanantaiaamuna torin rakennustöiden vuoksi. Työ- ja koulumatkalaisia opastanut joukkoliikennetoimiston väki arvioi, että pääosa löysi oikean lähtöpaikan melko helposti. Aurakadun remonttityöt yhdessä lisääntyneen bussiliikenteen kanssa patouttavat liikennettä entisestään. Kuva: Jari Laurikko, Turun Sanomat.

 

AKROBAATTISIA TEMPPUJA. Tästä syksystä lähtien Salossakin on voinut harrastaa cheerleadingia. Turun cheerleadingseura Smash järjestää Salossa kolme harrastusryhmää 4–12-vuotiaille. Akrobaattiset temput ovat sinnikkään harjoittelun tulos, kuten kuvan Perttelin Villikisat ovat saaneet huomata. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

RETROILU ON ELÄMÄNTAPA. Turkulaisen Taru Turvasen keittiössä on oranssi mikro, ehkä Suomen ainoa, retromukit ja kukallinen tiskirätti. Turvanen rakastaa retrotyyliä ja värejä yli kaiken ja harrastaa löytöjen bongaamista, kodin laittamista ja kaikenlaista käsillä tekemistä. Turvaselle retroilu on parhaimmillaan väriterapiaa, iloa ja paluuta menneille aikakausille. Kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat.

 

PUNAINEN ON RUSKAN VÄRI. Tämän vuoden ruskasta on tulossa värikäs. Mennyt kesä oli lämmin ja vähäsateinen, mikä rajoitti sienitautien leviämistä. Luken erikoistutkija Risto Jalkanen sanoo, että erityispiirteinä ovat latvaruska ja runsas punainen väri. Punaista näkyy hieskoivuissa ja myös sellaisissa lehtipuissa, joissa punaista väriä esiintyy muutenkin. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

VAPAAN KOULUN PUNAINEN TALO. Pitkään puuhattu Turun Feeniks-koulu aloittelee toimintaansa Koroisilla. Feeniks-koulu ei ole virallinen koulu, vaan lapset ovat kotiopetuksessa. Koululla ollaan kolmisen tuntia päivässä. Eskari-ikäiset Asta Ulrich (vas.) ja Anton Wingård sekä tokaluokkalainen Milton Melan (oik.) saavat välillä pomppia trampoliinilla. Feeniks-koulun tilat ovat takana näkyvässä talossa. Kuva: Marttiina Sairanen, Turun Sanomat.

 

OMENAT KIERTOON. Kaarinalaisen Riitta Vinkin koira Lady pitää huolen maahan pudonneista omenoista. Kaarinassa pihojen ylimääräiset omenat ovat kiertäneet tänä vuonna hyvin sosiaalisessa mediassa. – Oli ihania, kiitollisia ihmisiä liikkeellä. Ilo oli molemminpuolinen, kertoo yksi ylimääräisiä omenoita tarjonnut. Kuva: Maria Kesti, Kaarina-Lehti.

 

 

JUURIKASSATO. Kone-Vakan massiivinen juurikkaannostokone selviää optimioloissa jopa hehtaarin alasta yhdessä tunnissa. Kone on juurikkaanviljelijöiden yhdessä omistama, Eero Pirilä on yhteenliittymän konevastaava ja kuljettaja. Sucrus uskoo, että juurikassadosta tulee keskinkertaisen. Kuva: Asko Tanhuanpää, Uudenkaupungin Sanomat.

 

KOULUBUSSISTA TULI MUNABUSSI. Laitilalaisella Munaxilla on Los Angelesista tuotu keltainen Munabussi, joka vie vierailijoita tutustumaan ulkokanalaan. Ulkokanojen laitumella selviää, että kanat ja hevoset laiduntavat yhteisellä suurella laitumella. Eläimet kuulemma kuitenkin välttelevät laitumella toisiaan. Sadesäällä suurin osa kanoista on terassilla. Kuva: Hanna Hyttinen, Laitilan Sanomat.

 

YKSI HUONOKUNTOISISTA SILLOISTA. Viideosa Suomen huonokuntoisista silloista sijaitsee Varsinais-Suomessa tai Satakunnassa. Paimiossa Paimiontien siltaa ei enää kannata korjata, vaan paikalle pitää rakentaa kokonaan uusi silta. Siltainsinööri Jari Nikin mukaan siinä on myös kantavuuspuute, kun entistä painavammat ajoneuvot ovat sallittuja. Uuden sillan rakentaminen on ajankohtaista kuitenkin vasta vuosien päästä. Kuva: Ina Virtanen, Kunnallislehti.

 

 

VIIKON KUVAT -SARJASSA mukana olevat lehdet: Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.