Katsastussäännöt muuttuivat, mutta hylkäysprosentti on noussut vain lievästi

0
Auranmaan Katsastuksen Ville Wigren tutkii vuosikatsastukseen tulleen auton alustan ohjauslaitteiden kuntoa.
Auranmaan Katsastuksen Ville Wigren tutkii vuosikatsastukseen tulleen auton alustan ohjauslaitteiden kuntoa.

KOSKI, PÖYTYÄ/Riihikoski. Katsastussääntöihin tuli keväällä tiukennuksia, jotka koskevat muun muassa tuulilasin ja renkaiden kuntoa sekä valoja.

–Aiemmin tuulilasin halkeamat voitiin merkitä korjauskehotuksena, mutta uusien arvosteluperusteiden mukaisesti tuulilasin halkeamat johtavat hylkäykseen eli uusintakäyntiin, Kosken Autokatsastuksen yrittäjä Juhani Olsbo sanoo.

Renkaat kannattaa tarkastaa huolella. Yhdenkin sakkorajalle kuluneen renkaan takia tulee ajokielto.

Yrittäjä Ville Wigren Auranmaan Katsastuksesta sanoo, että alkuun arveltiin arvosteluperusteiden tiukennusten lisäävän merkittävästi hylkäyksien ja ajokieltojen määrää.

–Näin ei ole ainakaan meillä käynyt. Katsoin juuri tilastoja neljä kuukautta ennen ja jälkeen lakimuutoksen ja hylkäysprosentti on meillä noussut tällä ajalla 0,8 prosenttiyksikköä. Ajokieltoja oli tullut vain kaksi kappaletta enemmän lakimuutoksen jälkeen, Wigren kertoo.

Olsbo arvioi, että henkilö- ja pakettiautojen uudet katsastusvälit ovat asioita, joista autonkäyttäjät kyselevät eniten.
Nykyisin määräaikaiskatsastukseen mennään ensimmäisen kerran nelivuotiaalla autolla. Sen jälkeen katsastus tehdään kahden vuoden välein, kunnes auto täyttää kymmenen vuotta, jonka jälkeen auto pitää katsastaa vuosittain.

 

Lue lisää 16.10.2018 lehdestä