Mehiläisvaha kertoo tulevaisuuden

0
Mehiläisvahan sulattamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä vaha sulaa jo vähän yli 60 asteessa. Jos vahaa kuumentaa liikaa, se syttyy palamaan ja pitää tukahduttaa esimerkiksi kattilankannella.

ORIPÄÄ. Uudenvuodentinojen myynti on nykyisin kielletty, ne kun ovat suurimmaksi osaksi lyijyä eivätkä tinaa. Korvikkeeksi on ehdotettu muun muassa mehiläisvahaa.

Logiikka on siinä sama kuin tinassakin. Mehiläisvaha sulatetaan ja kipataan kylmään veteen. Tuloksena on mielenkiintoisen näköinen mötikkä, josta jokainen voi sitten vetää omat johtopäätöksensä siitä, mitä uusi vuosi tuo tullessaan.

Päätimme testata, miten sujuu tulevaisuuden ennustaminen mehiläisvahan avulla. Kaveriksi pyysimme oripääläistä Ville Auramaata, joka on tunnettu monessa mukana olevana talkoohenkisenä miehenä.

Koska kyseessä on mehiläisvaha eli sangen luonnonläheinen materiaali, päätämme toteuttaa kokeen Auramaan kodassa. Sitä ennen joudun kuitenkin piipahtamaan askartelukaupassa. Mehiläisvahaa myydään A4-kokoisissa arkeissa.

Mehiläisvahan sulamispiste on alhainen. Jos sitä lämmittää liikaa, vaha saattaa leimahtaa. Kannattaa pitää siis kattilankansi lähellä, jolla liekin voi tukahduttaa, jos tulee liian kuumat paikat. Varminta olisi sulattaa vaha vesihauteessa.

Mehiläisvaha muuttuu uuteen olomuotoonsa siististi, ei pärski eikä elämöi.

–Eipä ollut vaikea homma. Samaan tapaan onnistuu kuin tinallakin valaminen, Ville Auramaa tuumailee.

 

Ohjeita mehiläisvahan valamiseen

* Mehiläisvaha sulaa jo noin 60 asteessa ja leimahtaa noin 200 asteessa. Jos sulatat mehiläisvahaa kuten tinaa, huomioi, että leimahtaminen tapahtuu kuumalla liedellä nopeasti.

* Turvallisinta on sulattaa mehiläisvaha vesihauteessa: silloin lämpötila ei pääse nousemaan liian korkeaksi.

* Jos vaha syttyy, älä yritä sammuttaa sitä vedellä. Tukahduta palo sammutuspeitteellä tai vaikka kattilankannella.

* Lapset ja lemmikit kannattaa aina pitää etäällä kuumista valuista.

 

 

Lue lisää 28.12.2018 lehdestä