EU-vaalin aikana lapsetkin pääsevät äänestämään

0
Lasten vaalin veikeillä ehdokkailla on monenlaisia kykyjä.

AURANMAA. Keskiviikkona 15.5. alkavan EU-vaalien ennakkoäänestyksen rinnakkaistapahtumiin kuuluu tänä vuonna Lasten vaali. Siinä naperot voivat lähteä vanhempiensa kanssa äänestyspaikalle ja pudottaa omaan vaaliuurnaansa äänestyslipun. Mukaan vaaliin on ilmoittautunut ainakin runsaat 30 kuntaa, niiden joukossa Aura, Koski, Marttila ja Pöytyä.

Lasten vaalissa ehdokkaina on joukko lapsille tuttuja eläinhahmoja, jotka haluaisivat matkalle Eurooppaan.

Lapsi voi äänestää Lasten vaalissa vanhemman tai muun aikuisen opastuksella. Kaikkien paikkakuntien lasten vaalien tulokset lasketaan yhteen ja voittaja julkistetaan varsinaista vaalipäivää seuraavalla viikolla. Voittavan hahmon terveiset viedään myös Euroopan parlamenttiin valittaville Suomen edustajille.

Lasten vaalin idea tulee Porista, jossa lapsilla oli oma rinnakkaisvaali jo vuoden 2017 kuntavaalissa. Tuolloin turhautunut äiti oli Facebook-päivityksessään tuskaillut sitä, ettei lapsi ollut saanut pudottaa äidin äänestyslipuketta vaaliuurnaan.

Lasten vaalien toteuttajina ovat Suomen Nuorkauppakamarit, Porin kaupunki ja Kuntaliitto.
Lasten vaali järjestetään sekä ennakkoäänestyspaikoilla että varsinaisena vaalipäivänä samassa paikassa kuin EU-vaalikin. Aurassa, Marttilassa, Kyrössä sekä Yläneellä myös äänestysaika on sama, mutta Riihikoskella Lasten vaali alkaa vasta torstaina 16. toukokuuta. Koskella, jossa ennakkoäänestyksen vaalipaikkana on kunnanvirasto, lasten vaali voidaan järjestää varsinaisen vaalipäivän lisäksi torstaina 16.5. kello 15–17.
Pöytyällä Lasten vaalin ennakkoäänestys tapahtuu vanhempien avustuksella, sillä Lasten vaalin vaalipaikalla ei ole omaa vaalivirkailijaa.

 

Valtakunnalliset tiedot äänestyspaikoista ja myös muuta tietoa vaalista on tarjolla verkko-osoitteessa www.lastenvaalit.fi

Lue myös juttu EU-vaalien ennakkoäänestyksen alkamisesta.