Pitkä perjantai -elokuva syntyi talkoovoimin ja lainakalustolla

0
Lissabonin lisäksi uima-allaskohtausta kuvattiin Turussa, Impivaaran uimahallissa. Miika Tuohimaata kuvaamassa Karim Saheb. Kuva: Pitkä perjantai -tuotantotiimi

Elokuvateattereissa parhaillaan pyörivän Pitkä perjantai -toimintakomedian syntytarina on lähes uskomaton tositarina teatterin yhteen heittämistä kaveruksista ja ilmaan heitetystä lupauksesta tehdä kokoillan elokuva.

Turkulainen Janne Pikka halusi viitisen vuotta sitten osallistua videokilpailuun, jossa parhaan videon tuottaneelle ryhmälle palkintona oli maailmanympärysmatka. Hän sai ylipuhuttua mukaan porilaissyntyisen Karim Sahebin ja videopätkä toi finaalipaikan kisassa. Oli tehtävä vielä näyttävämpi videopätkä ja auralaissyntyinen Miika Tuohimaa pyydettiin mukaan.

Kaverukset toteuttivat elokuvatrailerin ja lupasivat myös toteuttaa siihen perustuvan kokoillan elokuvan, mikäli voitto tulisi. Traileri valmistui vain kaksi päivää ennen voittajan julkaisemista ja voitti yleisöäänestyksen murskalukemin.  Kaverusten oli käärittävä hihat ja ryhdyttävä hommiin ilman minkäänlaisia elokuvan tekoon liittyviä resursseja.

–Aloitimme trailerilla ja kun se oli valmis, ei meillä ollut mitään hajua, mitä leffassa tulee tapahtumaan. Kun  voitto tuli, sovimme, että trailerikuvat ovat leffassa. Niiden ympärille yritettiin kehittää juoni, jotta kuvat olisivat jotenkin loogisia, muistelee Tuohimaa naureskellen.

Kalustoa tai tietotaitoa ei ollut.  Vain rohkeus heittäytyä tuntemattomaan, itseluottamus ja uskallus pyytää apua kaikilta mahdollisilta, kavereista alan ammattilaisiin. Elokuva päätettiin tehdä nollabudjetilla ja esittää kotikaupungin auditoriossa kavereille ja levittää ilmaiseksi verkossa.

Elokuvan ohjauksesta vastasi Saheb, käsikirjoituksesta ja monesta muusta tekemisestä koko kolmikko. Heidät nähdään myös pääosissa valkokankaalla.  He, kuten muutkin elokuvassa esiintyvät näyttelijät, yli 200 avustajaa, eri palveluiden tuottajat ja osaajat osallistuivat elokuvan tekoon talkoilla. Myös kaikki kalusto elokuvan tekoon lainattiin niin tutuilta kuin tuntemattomiltakin.

–Motiivi elokuvan tekemiseen oli, että lupasimme sen tehdä. Nälkä kasvoi kuitenkin syödessä ja se kannatti. Elokuvan levityksestä vastaa nyt SF-studios ja ensi-ilta FinnKinon elokuvateattereissa oli viime viikon perjantaina.
Marika Suuronen

Elokuva pyörii FinnKinon elokuvateattereissa ainakin 29.5. saakka.
Elokuvan traileri löytyy Youtubesta.
Lisätietoja elokuvasta: www.pitkaperjantai.fi

 

Lue lisää 24.05.2019 lehdestä