90-vuotias Tauno Toivonen kiipeää taas leikkuupuimurin hyttiin

0
Tauno Toivonen ajaa edelleen leikkuupuimuria siinä missä autoakin.

PÖYTYÄ/Kirkonkylä. Toukokuussa 90 vuotta täyttänyt pöytyäläinen Tauno Toivonen kiipeää edelleen vaikeuksitta puimurin tikkaita sen hyttiin. Tila on poika Karin hoidossa, mutta isä Tauno osallistuu edelleen mielellään sen töihin ainakin sen verran, että tuntuma säilyy. Sopiva määrä mielekästä työtä pitää mielen virkeänä ja fysiikan kunnossa.

–Kyllä tämä varmaan on yksi niistä kaikkein parhaimmista kesistä. Kylvöille päästiin aikaisiin. Juhannuksen maissa oli kuivaa, mutta nyt näyttää hyvältä, Tauno Toivonen arvioi päättymässä olevaa satokautta. Kun taustalla ovat muistikuvat vähintäänkin 1950-luvulta lähtien, mielipiteellä on melkoisesti painoarvoa.

Viljalajikkeet ovat muuttuneet Tauno Toivosen aikana huomattavasti.

–Talvehtiminen on parempaa, korret ovat puolta lyhyempiä ja sadot suurempia, hän summaa.

Fyysinen työ on keventynyt, mutta tilalle ovat tulleet uudenlaiset huolet. Tilakoon kasvu edellyttää entistä suurempia investointeja rakennuksiin ja koneisiin.

–Puimurit ja koneet kasvavat koko ajan ja tahti kiihtyy, mutta ennen viljasta saatiin paljon parempi hinta. Tulot eivät kasva, Toivonen laskee.

 

Lue lisää 23.08.2019 lehdestä