Kätevä martta tekee sytykehiirensä ja jalkavoiteensakin itse

0
Hauskat sytykehiiret tehtiin munakennoista, steariinista ja hammastikuista. Näillä vipeltäjillä tulipesä syttyy hymyssä suin. Kuva: Tuomas Honkasalo

AURA. Auran Marttojen askarteluillassa Kettulinnassa värkättiin sytykehiiriä, mehiläisvahakääreitä, jalkavoidetta, pyykkietikkaa ja palavia sipsejä.

Sytykeruusut ovat monelle tuttu juttu, ja niitä löytyy monesta kodista takan sytytysapureina. Auran Martat pistivät maanantai-iltana paremmaksi ja väsäsivät sytykehiiriä ja -sipsejä.

–Näissä sipseissä on pohjana ihan vanulappu ja lautasliinasta voidaan leikata niihin kaunis kuva päälle. Ne upotetaan sitten valkoisista kynttilänjämistä sulatettuun steariiniin ja annetaan kuivua, Eila Saari kertoi.

Samaan aikaan keittiössä puuhasteltiin jalkavoiteen parissa.

–Lasinen purkki tai astia laitetaan aivan täyteen havunneulasia; kataja on erityisen hyvä. Sitten purkkiin kaadetaan oliiviöljyä ja annetaan olla kaksi viikkoa. Siivilöinnin jälkeen massa sekoitetaan sulatettuun mehiläisvahaan. Vahaa käytetään 15 grammaa yhtä desilitraa kohden, Maj-Len Heikka kertasi ohjeita edullisen rasvan tekoon.

Havuilla on antiseptinen vaikutus rasvassa ja mehiläisvaha kosteuttaa öljyn kanssa hyvin.

 

Lue lisää 25.10.2019 lehdestä