Matti Suurosen kuuden vuoden rakennusprojekti esillä Auran kirjastossa

0
Matti Suurosen taidokkaassa pienoismallissa muun muassa Halilan kylän kirkko on sellaisessa asussa kuin se oli vuonna 1929.

AURA. Auran kirjaston näyttelytilan näyteikkunassa on esillä tiettävästi ensimmäistä kertaa pienoismalli. Eikä niin kovin pienoinen malli olekaan vaan kokonainen kylä rajan taakse jääneestä Karjalasta mittakaavassa 1:200.

Auralainen Matti Suuronen, ex-rautakauppias, on eläkepäiviensä ratoksi valmistanut kuuden vuoden ajan Viipurin läänin Uudenkirkon Halilan kylää ja sen parantola-aluetta kuvaavan pienoismallin siinä asussa kuin Halila oli 90 vuotta sitten. Sen verran pienipiirteistä työ on ollut, että vakaa käsi ja tarkka näkö ovat pettämättömän kärsivällisyyden lisäksi suureksi eduksi.

Halilassa vaikutti vuosina 1889–1940 Suomen ensimmäinen tuberkuloosiparantola, jonka pesulassa Suurosen äiti oli töissä.

–Pienoismalliajatus lähti liikkeelle, kun seisoin kylän kirkon pihalla. Ajattelin, että kirkko on niin hieno rakennus, että kyllä siitä pitää tehdä pienoismalli. Sanoin, että mitataanpa tämä. Siitä se lähti laajenemaan koko alueen mittaiseksi hommaksi, Suuronen kertoo.

 

Matti Suuronen esittelee pienoismallia yleisölle Auran kirjastossa maanantaina 11. marraskuuta klo 16.30 alkaen. Näyttelytilassa on esillä myös Lions-liiton järjestämän lasten kansainvälisen rauhanjulistekilpailun töitä.

 

Lue lisää 08.11.2019 lehdestä