Marttilalainen Reino Helin taituroi puisia työkoneita leluiksi ja koristeeksi

0
Ford TT vuosimallia 1925 on tarkka jäljitelmä. Idean Reino Helin sai lehti-ilmoituksesta, jossa joku myi omaa autoaan kuvan kera.

MARTTILA. Reino Helinin pajassa Marttilassa syntyy taidokkaita työkoneita puusta. Vuosien varrella Helin on ehtinyt tehdä niin traktoreita, rekkoja kuin kuorma-autojakin. Onpa entinen karhukuski tehnyt myös tiekarhunkin. Myös kaivinkone löytyy valikoimista, vaikkei Helin omien sanojensa mukaan ole koskaan sellaista ajanutkaan. Puiset työkoneet eivät kuitenkaan ole mitään aitoja vehkeitä, vaan tarkoitettu ainoastaan koriste-esineiksi ja leluiksi.

–Sellainen viisi- tai kuusivuotias pystyisi näillä herkimmilläkin koneilla jo leikkimään, eläkepäivien ratoksi nikkaroiva Helin pohtii.

Tosin kaikki mallit eivät ole leikkimistä varten vaan tarkoitettu ihan koriste-esineeksi. Puisten työkoneiden ostajista suurin osa on Helinin mukaan 60–70-vuotiaita, jotka hankkivat niitä lapsenlapsilleen.

Reino Helinin toistaiseksi työläin kone on ollut hänen kädessään oleva kaivinkone. Erityisesti sisäkkäin liikkuvat hydrauliset sylinterit vaativat tarkkuutta.

Millään urakkavauhdilla Helin ei koneitaan työstä, vaan ne syntyvät pitkien kahvi- ja lounastaukojen välissä.

–Ei tässä tuntipalkoille pääse millään, eikä ole tarkoituskaan, hän naurahtaa ja sanoo pääasian olevan se, että aika kuluu.

Erilaisia työkoneita on vuosien varrella syntynyt  traktorista, tiekarhusta, hiekkarekasta, invataksista aina Fordin TT -malliseen kuorma-autoon.

Kaikkein työläin on ollut Helinin pajassa seisova kaivinkone, jossa on pientä osaa jos jonkinlaista.

–Siinä oli oltava tarkkana mitoituksen kanssa, kun tein esimerkiksi hydraulisylintereitä, hän tähdentää.

Invataksin kyydissä matkaa myös puusta tehty pyörätuoli.

Puumateriaalina Helin käyttää joko mäntyä tai koivua.

–Koristeluun käytän lämpökäsiteltyä mäntyä ja koristepuuta, hän sanoo.

Helin myös korostaa, ettei ajokeissa ole mitään vaarallisia aineita ja ne ovatkin siksi turvallisia myös leikki-ikäisille.

–Moni kysyy, millä olen näitä käsitellyt. Näissä ei kuitenkaan ole mitään muuta kuin puuta ja liimaa.

Reino Helinin koriste-esineiksi tarkoitetuissa työkoneissa on paljon pieniä yksityiskohtia. Pienet osat ja pyörät hän leikkaa lehtisahalla ja puusorvilla.

 

Lue lisää 24.01.2020 Auranmaan Viikkolehdestä.