Tuuli kiusaa Verhonkulman tuulipuiston rakentamista

0
Toisen tuulivoimalan konehuone ja napa odottavat Verhonkulmalla tuulivoimalan rungon pystytystä. Mauno Torvikoski ja Jommi Tervo ovat joutuneet toteamaan viimeaikaiset tuulet liian koviksi voimaloiden pystyttämiseen.

MARTTILA. Verhonkulman tuulipuiston työmaalla on viimeiset viikot odoteltu sopivia tuulirakoja. Tuulivoimaloiden kaapeloinnit ja pohjat on tehty, vain yhden voimalan nostokenttää vielä vahvistetaan. Yksi voimala siipineen on saatu pystytettyäkin, mutta muut viisi odottavat satamassa. Kovat tuulet ovat tehokkaasti estäneet töiden etenemistä. Myös sateista on ollut riesaa etenkin puistolle vievien teiden ylläpidon kannalta.

–Ensimmäistä voimalaa nostettiin neljättä viikkoa, tuulipuistohankkeesta vastaavan OX2:n projektipäällikkö Jommi Tervo kertoo.

Voimaloiden pylväät koostuvat viidestä erillisestä runkokappaleesta. Yhden runkokappaleen nostamiseen menee Tervon mukaan kolmisen tuntia. Rungon lisäksi tulevat siivet sekä noin 70-tonninen konehuone, jonne nostetaan noin 75-tonninen voimansiirtoyksikkö konehuoneen ollessa jo paikallaan. Yhden siiven nosto ja asennus kestää noin 2–3 tuntia.

Siivet on Tervon mukaan saatava nostettua joko kaikki samalla kertaa, tai sitten nostot on jaksotettava niin, että kaksi viimeistä siipeä nostetaan samalla kerralla. Voimalaa ei siis voi jättää odottamaan viimeisen siiven nostoa kaksisiipisenä.

Lasikuitukomposiitista valmistettu siipi ja ”haarukka”, johon siipi tarkoin asetellaan noston ajaksi, painavat yhteensä noin 40 tonnia. Siipien nostossa tuuliraja on kahdeksan metriä sekunnissa.

Tuulien lisäksi voimaloiden valmistumista on hidastanut voimalatoimittaja Nordexin vilkkaasta kysynnästä johtuvat haasteet tuotannossa. Alun alkaen Verhonkulman tuulipuiston arvioitiin valmistuvan helmikuun puolivälissä. Nyt tavoite on Tervon mukaan vapussa.