Riistanhoitoyhdistys tutustutti Talolan koululaisia metsään

0
Jaakko Laakkio kertoi Talolan koulun oppilaille muun muassa puista ja niiden kasvusta ja siitä, miten puun ikä lasketaan kannon vuosirenkaista.

KOSKI. Marttilan seudun riistanhoitoyhdistys järjesti viime viikolla vähän tavallisuudesta poikkeavaa ohjelmaa Talolan koulun oppilaille. Yhdistyksen väki vei koululaiset paikkaan, joka oli ennestään tuttu, mutta josta harva tiesi kaikkea – metsään.

–Tarjosimme koululle ensin oppituntia, missä olisimme kertoneet metsästä eläinten kotina, mutta koulu ehdotti oppilaiden viemistä metsään ja otimme haasteen vastaan, kertoi Tuula Vainio-Syrjälä Marttilan seudun riistanhoitoyhdistyksestä.

Idean takana on Riistakeskus, joka on patistellut riistanhoitoyhdistyksiä jakamaan tietoa metsästä.

Metsäpäivä toteutettiin niin, että Kosken Eränkävijöiden metsästysmajalle rakennettiin kuusi rastia, joilla kerrottiin metsästä erilaisia asioita. Moni metsään liittyvä asia oli oppilaille entuudestaan tuttu, mutta uuttakin opittiin.

Ensimmäisellä rastilla ihmeteltiin sudenkuoppaa ja perehdyttiin siihen, millä tavalla metsä on ollut osa suomalaisten elämää esihistorialliselta ajalta saakka. Kakkosrastilla eli laavurastilla kerrottiin jokamiehenoikeuksista ja kolmannella rastilla tunnistettiin eläinten jälkiä jälkimatosta.

–Alun perin oli tarkoituksena tunnistaa jälkiä lumesta, mutta koska lunta ei ole, otimme käyttöön jälkimaton, Vainio-Syrjälä kertoi.

Viides rasti perehdytti eläinten ruokaan ja kuudennella opeteltiin tunnistamaan erilaisia eläimiä.

Vaihtelua koulupäivään tuonut metsäretki oli oppilaiden mielestä hyvä keksintö.

Jaakko Laakkion pitämällä metsärastilla oppilaat luonnehtivat päivää hienoksi, joskin vähän kylmäksi. Metsäpäivä sai katsomaan tuttua mutta myös tuntematonta paikkaa eli metsää vähän uudella tavalla.