Korona toi poikkeustoimet kirkonmenoihin – Jumalanpalvelukset videoidaan Aurassa ja Pöytyällä

0
Auran seurakunnan seuraavat jumalanpalvelukset pidetään ja videoidaan seurakuntatalolla. Kuva: AVL:n arkisto/Päivi Perkiö

AURANMAA. Auranmaan seurakuntien jumalanpalvelukset toimitetaan koronavirusinfektion takia tästä lähin poikkeusjärjestelyin piispojen antamien ohjeiden mukaisesti.

Auran seurakunnan kirkkoherra Torsten Sandberg kertoo, että ainakin kaksi seuraavaa jumalanpalvelusta pidetään seurakuntatalolla ja palvelukset välitetään verkossa Youtube-kanavan kautta.

–Jumalanpalveluksiin osallistuvat vain niiden toteuttajat: pappi, kanttori ja suntio.
Evankelis-luterilaisen kirkon ohjeistuksen mukaan kukin seurakunta hoitaa videostriimaukset käytettävissään olevilla keinoilla, ja jumalanpalvelusten seurakunta muodostuu etäyhteyksiin osallistuvista seurakuntalaisista.

Kirkkoherra Sandbergin mukaan Youtube-kanavan kautta välitettävä jumalanpalvelus on mahdollista nauhoittaa myös ennakolta noin 45 minuutin mittaiseksi ”elokuvaksi”. Nauhoituksella varaudutaan muun muassa mahdollisiin sairaustapauksiin.

–Sunnuntain 22.3. jumalanpalvelus Auran seurakuntatalolta tulee kylläkin ihan suorana lähetyksenä.

Sandberg painottaa, että lähetyksiin tehdään kunnon käsikirjoitus, jolloin tilaisuuksiin saadaan kotoinen ja luonteva tunnelma. Huomiota kiinnitetään äänentoistoon, valaistukseen ja liikkeeseen, jotta lähetys on mahdollisimman luontevan oloinen eikä paikallaan pysyvä.

Jumalanpalvelusten jälkeen pappi on tavattavissa keskusteluja ja sielunhoitoa varten kello 11–13.

Pöytyän seurakunnan jumalanpalvelukset jatkuvat kaikissa kirkkoalueen kirkoissa, mutta ne toimitetaan ilman kirkkotilassa läsnä olevaa seurakuntaa. Jumalanpalvelusta voi seurata seurakunnan verkkosivuilla olevan Facebook-linkin kautta.

Kirkkoherra Matti Kaipainen kertoo, että piispojen suosituksen mukaisesti Pöytyän kirkkoalueen kaikki kirkot ovat jumalanpalveluksen jälkeen auki hiljentymistä ja yksityistä rukousta varten.

–Kirkkojen aukioloa pyritään lisäämään, mutta tilanteissa pitää ottaa huomioon, että samassa tilassa voi olla samaan aikaan enintään kymmenen ihmistä.

Martinkosken seurakunnan kirkkoherra Tapio Hietalahti kertoo, että seurakunnan jumalanpalveluksista tehdään äänitallenne, joka ajetaan seuraavalla viikolla nettiin.

–Meillä ei ole vielä teknisiä mahdollisuuksia tehdä reaaliaikaisia videoita, mutta seurakunta selvittelee asiaa.

Jumalanpalvelus toimitetaan ilman yleisöä sunnuntaina Marttilan kirkossa, joka pidetään auki yksityistä hiljentymistä ja rukoilemista varten palveluksen jälkeen kello 11–14. Koskella kirkko on auki ensi viikon perjantaina kello 15–18.