Sami Ruotsalainen antaa fillarin lainaan

0
Sami Ruotsalaisen mielessä heräsi mieltä piristävällä pyörälenkillä halu laittaa hyvä kiertämään ja hän tarjoitui lainaamaan pyöriään ja kanoottiaan, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan luontoliikunnasta.

PÖYTYÄ/Mustanoja . Viime kesänä Auranmaan positiivisimmaksi valittu Sami Ruotsalainen laittoi viikko sitten lauantaina Facebookin Auranmaa-yhteisöön ilmoituksen, missä hän tarjosi kolmea pyöräänsä ja kanoottiaan lainaan.

Ruotsalainen ei ole ensimmäistä kertaa levittämässä hyvää mieltä sosiaalisen median kautta. Viime kesäkuussa hän esitti Auranmaa-yhteisössä idean tavasta, jolla ihmiset voisivat ilahduttaa toisiaan tarjoamalla pyyteettömiä palveluja. Idea sai valtaisan suosion ja palveluntarjoajia ilmaantui ympäri Auranmaata ja aina Keski-Suomea myöten.

Ruotsalaisen uusin tempaus pyörien ja kanoottien lainaamisesta sai alkunsa pyörälenkillä – kuinka muuten.

– Nyt kun moni liikuntapaikka on kiinni niin kävin pyöräilemässä. Ajelin teitä ja metsiä pitkin ja mieleeni tuli ajatus, miten saisin iloa jaettua muillekin, Ruotsalainen kirjoitti Facebookiin.

Metsään vai maantielle?


Ruotsalaisella on kolme erilaista pyörää. Käyrätankoinen cyclocross, joka soveltuu hyvin maanteille, mutta myös vähän isommille poluille. Sen lisäksi hänellä on normaali 26-tuumainen maastopyörä, jolla pärjää jo pienemmilläkin poluilla sekä leveärenkainen läskipyörä, jolla voi pyöräillä vaikka umpimetsässä.

Ruotsalaisen omat lenkit ovat 10–20 kilometrin pituisia.

–Menen fiiliksen mukaan. Läskillä metsään tai maantielle cyclocrossilla. Mustanojalla on ihan hyviä maastoja, vaikka ei täällä virallisia reittejä olekaan. Esimerkiksi Riihikosken laavulle pääsee makkaranpaistoon polkuja pitkin ihan hyvin.

Nyt kun elämä on hiljentynyt Ruotsalainen on käynyt pyöräilemässä päivittäin, mutta silti pyörät seisovat suurimman osan aikaa varastossa käyttöä vailla.

Ruotsalainen on kuitenkin sitä mieltä, että pyörä on parhaillaan silloin kun sitä käytetään ja niinpä hän päätti tarjota kulkupelejään lainaan myös muille. Vuokraa hän ei peri eli kyse on tosiaan siitä, että Ruotsalainen saa itselleen hyvän mielen, jos joku muu saa hyvän mielen lainaamalla pyörää. Jos tartuntavaara huolettaa, hanskat kannattaa tietysti pitää kädessä ja näillä keleillä muutenkin. Pyörän tankoa voi tietysti myös puhdistaa.

Kanootilla melomaan


Jos pyöräily ei kiinnosta, Ruotsalaisella on myös perhemallinen kanootti, jonka hän lupaa tarvittaessa siirtää lainaajalle Aurajokeen.

Ruotsalainen on miettinyt myös muita tapoja lähimmäisten tsemppaamiseksi.

–Tavaroiden lainaaminen onnistuu kun muistaa turvavälin, mutta yhdessä tekemistä pitää nyt välttää. Tilanne on selvästi tuonut esiin auttamishalua ihmisissä. On tarjottu kaupassakäyntiapua ja vastaavaa, Ruotsalainen kertoo.

Ruotsalainen toimii Turun Peltolan ammatti-instituutissa autopuolen opettajana. Opetus toteutetaan etänä. Uusi tilanne on pakottanut ottamaan digiloikan.

–Meillä on digiopettamista suunniteltu jo pitkään ja välineet ovat olemassa, mutta nyt se otettiin pakon edessä käyttöön todella nopeasti. Teoriapuolen opetus saa ihan uusia ulottuvuuksia, vaikka ei etäopetus aina helppoa ole. On ollut kuitenkin hienoa nähdä, että pakon edessä sekin onnistuu, Ruotsalainen miettii.

Maaseudulla pääsee metsään


Kun kontakteja pitää välttää, maaseudulla asuva on paljon paremmassa asemassa kuin kaupunkilainen. Metsässä voi liikkua ilman pelkoja kohtaamisesta ja metsä rauhoittuu tutkitusti mieltä. Maantietkin ovat maaseudulla niin hiljaisia, ettei pelkoa lähietäisyydelle joutumisesta pyörälenkillä ole.

On hienoa nähdä, että poikkeusajat tuovat ihmisissä esiin myös poikkeuksellisen suuren halun auttaa muita ja ilahduttaa lähimmäistä.