Asuntoautoilu koki renessanssin

0
Matti Toivonen ottaa iisisti oman asuntoautonsa edessä. Loimaan seudun Karavaanareiden puheenjohtaja Jarmo Toivonen on tullut kyläilemään. Elsa ja Dora-koirat leikkivät rauhallisesti.

ORIPÄÄ. Korona-ajan rajoitukset ja ulkomaan matkailun väheneminen toivat suuren määrän liikkuvia moottorikoteja Suomen kesäisille maanteille. Tiellä liikkujat ovat varmasti kiinnittäneet huomiota asuntoautojen ja –vaunujen lisääntyneeseen määrään. Hieman varovaisemmin parkkipaikoilla peruuttavat liikkuvat kodit ovat myös kiinnittäneet ihmisten huomion.

Oripään karavaanarialueen, Krapurannan, auto- ja vaunupaikat ovat täyttyneet tänä kesänä tiuhaan tahtiin.

–Kesäkuun alussa tämä homma räjähti käsiin ja porukkaa oli ihan valtavasti. Tänä kesänä melkein 80 prosenttia vieraista on ollut uusia vieraita. Juhannuksena meillä on yleensä noin 40 vaunua, mutta tänä vuonna niitä oli yli 80, kertoo aluetta pyörittävän Loimaan seudun Karavaanarit ry:n puheenjohtaja Jarmo Toivonen . Karavaanariuden renessanssi tuo tietenkin mukanaan hieman ongelmiakin.

–Matkaan saatetaan lähteä hieman varautumattomasti. Yleensä ongelmat liittyvät sähköön, kun alueelle tullaan jonkun pienen halvan sähkökelan kanssa. Meillä Krapurannassa ei osoitella sormella ja naureta, vaan autetaan ja opastetaan ystävällisesti. Tiedän alueita, joissa ei välttämättä apua saa. Se on aika kummallista, Toivonen ihmettelee.

Paras tapa rentoutua

Somerolaiset Matti ja Merja Toivonen ovat saapuneet Krapurantaan elämänsä toisella asuntoautolla.

–Oli pari vuotta väliä mutta nyt tuli tällainen vanha Peugeot helposti hankittavaksi, niin päätettiin jatkaa harrastusta. Moni vähän kavahtaa vanhaa asuntoautoa, mutta kun laitan tämän kauden alussa itse kuntoon, niin hyvin tällä pääsee ja auto kestää. Kyllä niihin uusiinkin autoihin tulee ongelmia, jos niitä ei hoida, Matti Toivonen naurahtaa.

Toivonen on kotona kova puuhaamaan. Hän viljelee maata ja fiksailee koneita. Siat laitettiin pois vajaa vuosi sitten.

–Kun olen kotona, niin koko ajan on takaraivossa joku puuha, mitä pitäisi tehdä. Nurmikko on pitkä tai räystäslaudat laittamisen tarpeessa. Kesämökilläkin on aina korjaustarpeita. Kun ajan asuntoauton tähän alueelle, voin oikeasti rentoutua. Ei tarvitse kokea mitään painetta mihinkään tekemiseen. Voi vaan olla. Tämä on todella rentouttavaa, Toivonen pohtii.

Toivoset ovat saapuneet Krapurantaan vain viikonlopuksi. Suunnitelmissa on vielä sukulaismatka Pohjanmaalle.

–Itä-Suomessa ihmiset ovat leppoisia ja siellä on kiva autoilla. Keskimäärin kaikkialla Suomessa karavaanarialueilla on mukava olla, kun ihmisillä on kiva tunnelma. Saa olla itsekseen, jos haluaa, mutta aina löytyy myös seuraa, jos sellaista kaipaa, Toivonen kertoo.

450 litran tankki

Krapurannasta löytyy kaikenlaista kalustoa. Yksi erottuu toisista ainakin kokonsa puolesta. Auralaisilla Ville ja Laura Rantasella on valtavan kokoinen Fleetwoodin American Flyer, joka näyttää siltä, että sinne mahtuu kahdeksanhenkinen Rantasen perhe hyvin matkustamaan.

–Tämä auto on itse asiassa rakennettu kahdelle hengelle alun perin, ei tässä valtavasti porukkaa nuku. Tämä on tehty asuntomaiseksi. Nykyäänhän on seinästä vedettäviä sänkyjä ja muita. Päivällä tilat riittää, mutta yöpyminen vaatii järjestelyitä, Ville Rantanen paljastaa.

–Meillä on Ivalossa ystäviä, sinne ainakin suunnataan vielä jossain kohtaa, Laura Rantanen kertoo ja jakaa Toivosten näkemyksen itäisen ja pohjoisen Suomen sopivuudesta karavaaneille.

–Tässä on 450 litran tankki. Kyllähän se riipaisee huoltoasemalla aika lailla. Tankillisella tiputtelee hyvin Ivalosta takaisin Auraan, Ville Rantanen naurahtaa.

Ensin vuokrataan, sitten ostetaan

Auran Autossa ei karavaanaribuumi näy.

–Aina kun sellainen sopiva ja siisti auto tai vaunu on tullut, niin ostaja löytyy. En näe kuitenkaan mitään eroa viime vuoteen verrattuna. Meidän näkökulmasta ostomarkkinoilla ei ole mitään karavaanarinostetta, Mertsi Lindeman kertoo.

Hinnat ovat Lindemanin mukaan pysyneet aika samoina.

–Viime vuonna myytiin 1997 vuoden asuntovaunu 7000 eurolla ja tänä kesänä myin vastaavanlaisen suurin piirtein samaan hintaan, Lindeman vertailee.

–Vaunut ovat mielestäni parempia, sillä autossa tulee paljon enemmän huolia vastaan, kun siinä on auton tekniikkakin mukana.

–Tänä kesänä tuo karavaanariuden nousu näkyy nimenomaan vuokramarkkinoilla. Ensin koitetaan, että sopiikos tämä homma minulle. Se voikin tuntua kivalta ulkomaan matkojen sijaan ja elämässä käännetään uusi lehti. Ehkä se näkyy sitten ensi kesänä myyntimarkkinoillakin, Lindeman pohtii.