Kristiina Mäkelä rikkoi Kosken kenttäennätyksen

0
Kristiina Mäkelä laittoi lauantain kolmiloikkakilpailuissa uusiksi sekä Kosken rataennätyksen että naisten kauden kärkituloksen. Kuva: Simo Päivärinta

KOSKI. Koskella todistettiin lauantaisessa sadesäässä suomalaisen kolmiloikan huippuhetkiä, kun Kristiina Mäkelä kohtasi kilpailuissa kovimman vastustajansa Senni Salmisen. Kuusikierroksisen naisten kilpailun alku oli todellista jännitysnäytelmää, kun Mäkelän ja Salmisen tuloksissa eroa oli vain kaksi senttimetriä. Mäkelä pääsi kuitenkin niskan päälle, ja loikki parhaimmillaan tuloksen 14,15. Senni Salminen jäi vain senttimetrin päähän maagisesta 14 metrin rajasta, mutta molemmat kilpailijat rikkoivat edellisen Kosken kenttäennätyksen, jota piti hallussaan venäläinen olympiavoittaja Tatyana Lebedeva tuloksella 13,97. Mäkelän tulos 14,15 nousi myös naisten kolmiloikan tämän kauden kärkeen.

–Oli helppoa ja mukavaa, eikä mikään häirinnyt, ja se näkyy tuloksissakin. On jännää, kun täällä lankku on 10 metrissä, kun normaalisti se on yhdessätoista. Loikka tuntuu lentävän hirveän pitkälle hiekkakasaan, Mäkelä naurahtaa.

Kosken lauantaiset loikkakilpailut olivat Mäkelän kauden ensimmäiset, sillä vasemman jalan ongelmat peruivat osallistumisen viime viikolla järjestettyihin Espoon kilpailuihin. Kahden viikon päästä vuorossa on kilpailut Mäkelän kotikentällä Orimattilassa, jossa hän kohtaa jälleen vastustajansa Senni Salmisen.

–Kristiina hyppäsi kaikkien aikojen parhaan aloituskisan, eli tästä on hyvät mahdollisuudet parantaa paremmissa olosuhteissa. Kun on hyppytuntumaa täydestä vauhdista, niin palautuminen tekee seuraavasta kilpailusta astetta helpomman, Mäkelän koskelainen valmentaja Tuomas Sallinen kommentoi kilpailun jälkeen.

Kosken lauantaista taistoa Mäkelän ja Salmisen välillä kuvailtiin Suomen kovatasoisimmaksi naisten kolmiloikan kaksinkamppailuksi. Senni Salminen loikki oman yli 14 metrin ennätyksensä hieman yli viikko sitten ja pääsi Koskella tulokseen 13,99.

–Hyvä, että saan tason pidettyä neljässätoista. Kisa oli tiukka ja hyvä. Kivaa, että saamme Kristiinan kanssa hypättyä yhdessä, Salminen kommentoi taiston jälkeen.

Ensimmäistä kertaa Kosken kentällä kilpaillut Simo Lipsanen joutui sateen riepoteltavaksi, mikä söi hyppytulosta. Kuva: Veeti Nurminen

Miesten kilpailuissa hypyt eivät kulkeneet aivan odotetulla tavalla. Suomenennätysmies Simo Lipsanen tyytyi tulokseen 16,12 lopetettuaan kilpailun neljännen kierroksen jälkeen. Tuomas Sallisen valmennettava Topias Koukkula loikki toiseksi tuloksella 15.55.

–Tänään ei ollut kaikista helpoin päivä. Keli loi omat haasteensa ja kolmella ensimmäisellä kierroksella tuntui, että oli hyvä lämpö kropassa, mutta sen jälkeen kroppa alkoi yksinkertaisesti kylmenemään, Lipsanen tuumaili kilpailusta.

Kesäkuun lopun Espoon avauskilpailuissa Lipsanen pääsi tulokseen 16,48. Mies kertoo tähtäävänsä parhaimpaan kuntoon elokuun Kalevan kisoja varten. Topias Koukkulalle Kosken kilpailut olivat tämän kauden ensimmäiset, mikä näkyi myös tuloksissa.

–Nyt oli ensimmäistä kertaa täysi vauhti alla. Juoksu tuli ihan hyvin, mutta rytmitys oli hieman pielessä tuossa lopussa, että lankulla en ehtinyt ponnistaa, Koukkula totesi.

Konkarit Heikki Herva, Ringa Ropo, Johan Meriluoto, Tuomas Sallinen ja kuvasta puuttuva Aleksi Tammentie viihtyvät nykyisin työelämässä tai kentän laidalla valmentamassa. Kuva: Veeti Nurminen

Kuuluisat konkarit toimitsijoina

Kosken lauantainen kolmiloikkakilpailu oli poikkeuksellinen myös siksi, että kentän laidalla hääräilivät hyppylajien legendat Ringa Ropo, Johan Meriluoto, Heikki Herva, Aleksi Tammentie ja koskelainen Tuomas Sallinen. Heidän ansiotaan on, että Koskelle saatiin järjestettyä näinkin tasokkaat kolmiloikkakilpailut. Konkarit ovat jäseniä koskelaisessa Yliastujat ry:ssä, joka pyrkii kehittämään suomalaista kolmiloikkaperinnettä.

–Meillä on aktiivista valmennustyötä yliastujien kanssa. Katsoimme kilpailukalenteria ja tulimme siihen tulokseen, että jotkut kilpailut tarvitsemme. Porukalla saimme tämän idean, Yliastujat ry:n puheenjohtaja Tuomas Sallinen kertoo kilpailun synnystä.

Yliastujien jäseneksi pääsevät yli 20-vuotiaat kolmiloikkagurut, jotka ovat hypänneet vähintään tuloksen 15,81 vuoden 1988 jälkeen. Poikkeuksen tekee yhdistyksen ainoa naisjäsen Ringa Ropo, jonka Suomen ennätys pituushypyssä on rikkomatta vielä tänäkin päivänä.

–Siitähän on jo kolmekymmentä vuotta. Ei sitä enää muistakaan, nykyisin henkilöstövuokrausfirma Adeccon asiakkuuspäällikkönä työskentelevä Ropo nauraa.
Veeti Nurminen