Kosken uusi paloasema on puhdas – Uusiin tiloihin päästiin muuttamaan etuajassa

0
Mika Pettersson ja Kari Tiensuu kertovat, että Kosken paloasemalla toteutuu puhdas paloasema -konsepti, joka tarkoittaa sitä, että käytettyjä varusteita ei saa tuoda aseman harmaallekaan alueelle eli autohalliin.

KOSKI. Kosken VPK on kotiutunut uudelle paloasemalle, jolta on jo lähdetty kahdelle hälytyksellekin. Uusiin tiloihin päästiin muuttamaan heinäkuussa puoli vuotta etuajassa. VPK:n päällikkö Mika Pettersson kertoo, että rakentajalle oli annettu joulukuun alkuun asti aikaa rakentamiseen.

Uusiin tiloihin ottaa Petterssonin mukaan aikansa totutella. Lopputulokseen VPK on tyytyväinen, mutta rakennusprosessissa jouduttiin kääntämään monta kiveä. Esimerkiksi neliöistä väännettiin. Varsinais-Suomen pelastuslaitokselle 500 neliötä on maksimi, mistä se suostuu vuokraa maksamaan.

–Tilaa on karvan alta 500 neliötä, Pettersson kertoo ja toteaa, käytettävissä olevien neliöiden muokkaaminen toimiviksi ja tarkoituksenmukaisiksi oli erittäin haastavaa.

Paloaseman lisäksi VPK:n käyttöön rakennettiin erillishankkeena varastotila, jossa säilytetään muun muassa öljyntorjuntakalustoa ja mönkijä.

–Yksi oleellinen asia, joka toteutui, on puhdas paloasema -konsepti, Pettersson sanoo tyytyväisenä, että Kosken VPK pääsi vaikuttamaan niin paljon paloaseman ratkaisuihin.

Punainen, harmaa ja vihreä alue

Puhdas paloasema -konsepti tarkoittaa käytännössä sitä, että likaisia ja puhtaita varusteita ei säilötä keskenään sekaisin ja että sammutusvarusteissa ei kuljeta paloaseman kaikkiin tiloihin. Käytettyjä varusteita varten on paloaseman niin sanottu punainen alue eli pesuhalli, jossa huolletaan varusteet ja pestään autot. Autohalli, jossa on myös kaapit puhtaille varusteille, muodostaa paloaseman harmaan alueen. Sosiaali- ja koulutustilat sisältävälle vihreälle alueelle ei sammutushaalareissa ole asiaa.

–Tulipaloissa vaatteisiin tarttuu haitallisia mikrohiukkasia, Pettersson perustelee kieltoa kulkea käytetyissä varusteissa vihreälle alueelle.

VPK:n arkea helpottaa, että uudelle paloasemalle saatiin muun muassa pesukone ja kuivaushuone.

–Varusteet saadaan nyt itse pestyä. Ennen ne vietiin Loimaalle, Pettersson ja Kari Tiensuu kertovat.

Uudella paloasemalla saadaan myös miehistö kunnolla pestyä. Tilavan saunan lauteille mahtuu kerralla isompikin porukka. Keittiössä on muonitusjoukkojen helppo häärätä.

Vain torni puuttuu

–On tämä iso loikka vanhasta varsinkin sosiaalitilojen puolesta, Pettersson toteaa.

Yksi puute uudella paloasemalla kuitenkin on vanhaan verrattuna. Siinä ei ole tornia, jossa pystyisi kuivaamaan letkuja.

Vanhan paloaseman kohtalosta ei vielä ole tarkempaa tietoa.

–Meille tilanne on optimaalinen, kun kunnalla ei ole kiire tyhjentää asemaa, Pettersson toteaa ja kertoo vanhalla asemalla olevan vielä jonkin verran tavaraa, joka pitäisi muuttaa uudelle asemalle tai hävittää.

Kaksikerroksinen ja teräsrakenteisen, noin 1,5 miljoonaa euroa maksaneen uuden paloaseman rakensi Varpe Oy. Aseman rakennuttajana ja rahoittajana on Kosken kunta, jolle pelastuslaitos maksaa vuokraa aseman käytöstä. Laskelmien mukaan aseman pitäisi olla kuoletettu 20 vuodessa.

Avoimet ovet ehkä syksyllä

Kosken uuden paloaseman varsinaisia vihkiäisiä päästään koronavirustilanteen vuoksi viettämään hamassa tulevaisuudessa. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella on myös kaksi muuta hiljakkoin valmistunutta paloasemaa jonossa ennen Koskea. Kosken VPK:n toiveissa kuitenkin on, että kuntalaisille paloasemaa päästäisiin esittelemään Päivä paloasemalla -päivänä marraskuussa.

Mika Petterssonin mukaan Päivä paloasemalla -tapahtumat ovat vetäneet hyvin väkeä vanhallekin asemalle. Hän uskoo, että tulijoita olisi varmasti myös uudelle asemalle. Pettersson myös toivoo, että uusi asema lisää ihmisten kiinnostusta lähteä mukaan VPK:n toimintaan.

Kosken VPK:n hälytysjaoston toiminnassa on mukana tällä hetkellä 22 henkeä. Nuoriso-osastossa oli keväällä mukana 27 nuorta. Tämän lisäksi VPK:lla on nais- ja veteraaniosastot. Hälytyksiin osallistuu Petterssonin mukaan tehtävästä riippuen keskimäärin viisi vapaapalokuntalaista.

–Tällä hetkellä meillä on vain yksi, joka mukana pelkästään ensivasteessa, kaikki muut ovat myös palopuolella.

Pelastustoiminnan peruskurssin käyneitä naisia Kosken VPK:ssa on Petterssonin mukaan kuusi.