Ortodoksinen keskus rakentuu Mellilässä luonnon helmaan

0
Ortodoksisen keskuksen yläkerran päätyyn on asennettu uusi ikkuna ja tehty terassi.

LOIMAA/Mellilä. Luonnon helmaan nousseen Mellilän ortodoksisen keskuksen rakentamisessa on koronatilanteen takia keskitytty tänä vuonna pitkälti pihatöihin ja ympäristön siistimiseen. Samalla linjalla jatketaan vielä syksyllä.

Toki itse rakennuskin on vuoden mittaan saanut uutta ilmettä. Kaksikerroksisen hirsirakennukseen vinttikerroksen asuinpäätyyn on tehty uusi ikkuna ja näköalaterassi, jonka yhteyteen tulee asianmukainen palopoistumistie.

–Yläterassilla voi istuskella vaikka nauttimassa kahvia. Pääsisäänkäynnin kuisti lasitettiin, jolloin sekin on mukava oleskelutila, keskusta rakentavan Elisabetin sisaristo ry:n toiminnanjohtaja Jana Kemppi myhäilee.

Majanojankulmalla olevan keskuksen yläkertaan rakentuu kaksi asuinhuonetta ja yleinen tila. Alakertaan tehdään keittiö ja kolme asuinhuonetta. Keskukseen kuuluu myös kirkko.

Yksityisiä kävijöitä entistä enemmän

Ortodoksisesta keskuksesta on jo tässä vaiheessa tullut vetovoimainen vierailukohde Loimaan seudulle.

Keväällä puhjennut koronakriisi aiheutti sen, että ryhmävierailuja keskukseen jouduttiin perumaan. Jo sitä ennen kävi ilmi, että rakennuksesta piti laatia rakennustarkastukselle uudet piirustukset, koska alkuperäiset suunnitelmat olivat matkan varrella hieman muuttuneet.

–Täällä vierailevat ovat yleensä vähän iäkkäämpää väkeä. Vaikka ryhmävierailuja peruttiinkin, yksityisten ihmisten vierailut ovat selvästi lisääntyneet.

Ortodoksinen keskus etenee pääosin lahjoitusvaroin ja osin talkootyönä. Lahjoittajat ovat Kempin mukaan olleet tänä vuonna varsin mukavasti rakentajan tukena.

–Kesällä harvennettiin metsää ja siivottiin ympäristöä muutenkin. Samalla tässä on myös tutustuttu naapurustoon entistä enemmän. Pihan siistimistöitä jatketaan syksyn mittaan edelleen.

Itsenäisenä toimijana Elisabetin sisaristo tekee hyväntekeväisyystyötä muun muassa perheväkivallan uhrien auttamiseksi. Yhdistys antaa apua myös vähävaraisille ihmisille.

–Viroon olemme vieneet sairaanhoitotarvikkeita. Siellä on tarvetta, jota olemme täyttäneet, Kemppi mainitsee

Hän muistuttaa, että Elisabetin sisariston jäsenistöön kuuluu sekä Suomen ortodoksisen kirkon jäseniä että muiden ortodoksisten ja kristillisten kirkkojen jäseniä.

–Sisaristo on täysin itsenäinen ja taloudellisesti riippumaton yhteisö, joka saa ja pyytää tukea eri puolilta. Se toimii politiikan ulkopuolella.

Rakennuspiirustukset päivitettiin vastaamaan tuoreita suunnitelmia, sanoo Elisabetin sisariston toiminnanjohtaja Jana Kemppi.

Ainutlaatuinen kirjasto

Elisabetin sisaristo on tänä vuonna keskittynyt erityisesti täydentämään ja hoitamaan kirjastoaan, johon kuuluu noin 30 000 teosta. Kirjasto on Suomessa ainutlaatuinen.

–Joitakin teoksia on ainoastaan meidän kirjastossamme yksittäiskappaleina eikä niitä ole muualla Suomen kirjastossa, sanoo toiminnanjohtaja Jana Kemppi.

Kokoelmiin kuuluu myös useita kristinuskoa ja ortodoksista teologiaa käsitteleviä aikakausijulkaisuja eri maista.

Kokoelman vanhimmat kirjat on 1600-luvun puolivälistä.

–Tänä vuonna kirjastomme sai kolme vuotta sitten edesmenneen tutkija Mari Miettisen kokoelman, jonka hänen miehensä Esko Miettinen lahjoitti sisaristolle.

Sisaristo on konservoinut, restauroinut ja sitonut 1800-1900-luvun aikakausjulkaisuja.

Tällä hetkellä kirjaston suurin osa on Turussa.

–Toivoisimme voivamme rakentaa erityisen rakennuksen kirjastoa ja museota varten Loimaalle, jossa tämä ainutkertainen kokoelma olisi suomalaisten ja ulkomaalaisten tutkijoiden käytössä, Kemppi toteaa.