Sudet ruokailivat Riihikosken taajamassa

0
Isompi susi jätti savimaahan kymmensenttiset tassunjäljet.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Sudet tappoivat naaraspeuran Riihikosken taajamassa Sankarintien varrella lauantain vastaisena yönä. Peuranraato löytyi orasmaalta asuntoalueen tuntumasta. Pöytyän seudun riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Reino Kallio sanoo, että löytöpaikalta on lähimpään asuinrakennukseen matkaa 200 metriä. Kaukana asuntoalueesta eivät ole Riihikosken koulu ja päiväkotikaan.

Petoyhdyshenkilö Mika Laitinen löysi sunnuntaina lähimaastosta lisää verijälkiä ja kahden suden jäljet. Toinen yksilö on ollut täysikasvuinen susi ja toinen pentu. Isomman eläimen jättämä jälki oli kymmensenttinen ja pienempi kahdeksan sentin mittainen. Mahdollisesti liikkeellä on ollut kolmaskin susi.

–Ainutkertainen tapaus sikäli, että aiemmin sudet eivät ole tappaneet peuroja näin asutuksen vieressä. Sudet ovat tulleet entistä rohkeammiksi ja röyhkeämmiksi, Kallio toteaa.

Susien pelossa peuratkin ovat ottaneet tavakseen hakeutua entistä enemmän ihmisasutuksen tuntumaan.

Kallion mukaan Suomen tihein susikeskittymä elelee Varsinais-Suomessa. Alueella vaikuttaa ainakin viisi laumaa, joista uusin on Mellilän-Kosken lauma. Täkäläisten laumojen sudet ovat niin läheistä sukua keskenään, ettei niille juuri tule reviiriyhteenottoja samaan tapaan kuin isoilla korpimailla, joilla laumakohtaiset alueet ovat suuria.

Eduskunnan käsittelyyn on menossa suden kannanhoidollista metsästystä ja susivahinkojen estämistä ajava kansalaisaloite, joka on kerännyt yli 61 000 allekirjoitusta.