Helyjen ja Heinäseipäiden poppoo pisti pystyyn Joulupuodin Yläneelle

0
Pilkettä silmäkulmaan ja hyllyn päälle saa vaikka näillä hauskoilla hiirillä, jotka on valmistettu vanhasta villakangastakista. Lämmikettä sen sijaan tuovat jyvätyynyt, jotka ovat hiirien tapaan Nanna Korkiakosken käsialaa.

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneen kesässä on jo yli 20 vuoden ajan saatu nauttia käsityöläisten Helyjä ja Heinäseipäitä -myyntinäyttelystä. Nyt ensimmäistä kertaa kesätapahtuma saa jatkeen Joulupuodin muodossa sillä erotuksella, että kotiseutumuseolta on siirrytty torin laidan Jumiasemalle, koru- ja kuvataiteilija Julia von Pfalerin ja seppämestari Kristian von Pfalerin tiloihin.

Rintalan luomulammastilaa pitävä Anne Rintala kertoo käsityöläisten miettineen jo useampana vuotena joulupuodin pitämistä, mutta tänä vuonna sille oli koronan vuoksi erityinen tilaus.

–Tuntuu siltä, etteivät ihmiset halua lähteä tekemään jouluostoksia kaupunkien ruuhkiin. Lisäksi lähituotteiden arvostus on koronan myötä kasvanut, joten tälle on varmasti kysyntää, Rintala pohtii.

Julia von Pfalerin piirustukset ovat valokuvantarkkoja teoksia. Taitavan tekijän käsistä syntyy myös koruja.

Käsityöläisillä oli myös itsellä tällä kertaa enemmän vapaata kalenterissa, koska monet joulunalustapahtumat ovat peruuntuneet.

Myös von Pfalerit ovat tyytyväisiä, että heiltä kysyttiin tiloja.

–Tämä on aivan mahtava juttu, sillä tämä tila olisi muuten ollut tyhjillään, Julia iloitsee.

Oripääläinen n Nanna Korkiakoski on erikoistunut ompelemaan kierrätyskankaista tarve-esineitä. Jos vanha raanu ei enää miellytä, Nanna loihtii siitä vaikka tyynyjä tai kasseja.

Rintala kehuu heidän Joulupuodistaan löytyvän takuuvarmasti laadukasta käyttötaidetta moneen makuun. Esimerkiksi oripääläinen Nanna Korkiakoski on antanut uuden elämän vanhoille raanuille tyynynpäällisten ja laukkujen muodossa. Myös hänen donitsibaarinsa saattaa yllättää, sillä sieltä ei niinkään saa vatsantäytettä, mutta hiukset kylläkin ojennukseen.

Von Pfalerit ovat puolestaan tehneet metallista toinen toistaan upeampia esineitä, Julian keskittyessä erityisesti pronssi- ja hopeakoruihin ja Kristian ruostumattomasta teräksestä tehtyihin taontatöihin, kuten aterimiin. Julia tekee lisäksi tilauksesta valokuvantarkkoja piirustuksia ja toisinaan myös taontatöitä.

– Se on hyvää vastapainoa pikkutarkalle työskentelylle. Se myös rentouttaa mukavasti.

Helyjä ja Heinäseipäitä Joulupuoti Jumiasemalla 26.11.–23.12. Avoinna arkisin klo 10–17 ja lauantaisin klo 8–15 osoitteessa Haverintie 4, Yläne.