Yläneeltä kotoisin oleva kunniakonsuli kirjoitti kirjan amerikkalaisesta unelmasta

0
Kirja julkistettiin syyskuussa Peter J. Makilan 75-vuotispäivillä Louhisaaren kartanossa. Kuvassa Makilan lisäksi Kerttu Juhannusvuori Pöytyältä sekä laulajalegenda Eino Grön.

PÖYTYÄ/Yläne. Syyskuussa julkaistiin Peter J. Makilan elämästä kertova kirja ”Amerikkalainen unelma – turkulaispojan tie amerikkalaiseen unelmaan”.

Kirjan on kirjoittanut Mike Wave.

Nuorena miehenä uudelle mantereelle muuttaneen Makilan juuret ovat Yläneellä. Makilan isoäiti ja isä ovat syntyneet Yläneellä, mutta Mäkilä itse on turkulainen. Sukujuurista kertoo Kuhankuonon reitin parkkipaikan läheisyydessä oleva vanha kivijalka. Talo on muisto Mäkilän esivanhemmille kuuluneesta talosta.

Viinakaupat tyhjiksi

Makilan tie vei vuonna 1968 Kanadaan, missä hän toimi neljäkymmentä vuotta vakuutusalalla. Floridaan Mäkilä muutti suomalaisen vaimonsa kanssa vuonna 1996. Makila on saattanut tulla tutuiksi Amerikan-kävijöille, sillä hän toimii Floridassa Suomen kunniakonsulina.

Kunniakonsulin tehtävä on tarjonnut mielenkiintoisen näköalapaikan siihen, minkälaisiin tilanteisiin ulkomailla voi joutua. Mielenkiintoisimmat kertomukset löytyvät myös tuoreesta kirjasta.

Monessa kertomuksessa on valitettavasti mukana monelle suomalaiselle ominainen piirre eli liiallinen alkoholin käyttö.

–Kun Floridaan on rantautumassa hurrikaani, paikalliset amerikkalaiset tyhjentävät rautakaupat suojista ja turvavarusteista, mutta paikalliset suomalaiset tyhjentävät viinakaupat, kertoo Makila kirjassa.

Kunniakonsulin tehtävä on vienyt Makilaa moniin mielenkiintoisiin tapahtumiin. Kun presidentti Tarja Halonen vieraili Floridassa, Makilalle annettiin tehtävä toimia vesivastaavana ja pitää huoli siitä, että presidentti juo riittävän usein Floridan kuumuudessa.

Peter J Makilan elämästä kertovan kirjan on kirjoittanut Mike Wave.

Kesäpaikka Suomessa

Suomalaisia juuriaan Mäkilä on vaalinut paitsi opettamalla suomen kieltä lapsilleen myös hankkimalla Askaisista kesäpaikan.

Nimensä mukaisesti Makilan elämänkerta kertoo tarinan amerikkalaisesta unelmasta – vaikka suurimman osan elämästään Makila asuikin Kanadassa.

Nuorena miehenä Amerikkaan lähteneellä Makilalla – silloin vielä virallisesti Mäkilällä – oli rahaa vain pari dollaria ja omaisuus muutamassa matkalaukussa, kun seikkailu alkoi. Vaikka unelma toteutui, helppoa ei elämä ole ollut Atlantin toisella puolella. Makilan elämää ovat koetelleet niin sydänkohtaukset, syövät, työttömyys kuin hirmumyrskytkin.

Vastoinkäymisistä huolimatta Makila on säilyttänyt huumorintajunsa. Kirjan sivuilta välittyykin kuva miehestä, joka kokee elämän seikkailuna, missä jokainen päivä on uusi ja jännittävä, mahdollisuuksia täynnä.