Kissojen leikkauskampanjasta Eläinsuojelun Topelius-palkinto

0
Vähävaraisten kissanomistajien avuksi perustettu Facebook-ryhmä on tuonut kyröläiselle Hanna Penttiselle sekä loimaalaisella Joanna Jokiselle Eläinsuojelun Topelius -palkinnon. Kuva: AVL:n arkisto/Katriina Reijonen

PÖYTYÄ/Kyrö. Kyröläinen Hanna Penttinen ja loimaalainen Joanna Jokinen on palkittu Eläinsuojelun Topelius -palkinnolla. Heidän perustamansa Facebook-ryhmän välityksellä yksityishenkilöt voivat tukea vähävaraisia kissanomistajia kissojen leikkauttamisissa. Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen jakama palkinto on aiemmin myönnetty muun muassa Suomen eläinoikeusjuristeille, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäiselle, Eläinsuojelukeskus Tuulispäälle ja toimittaja Mirja Pyykölle.

Penttisen ja Jokisen luoma Facebook-ryhmän kautta apua on saatu läpi koko Suomen vähävaraisille kissanomistajille. Viime syksynä perustetulla ryhmällä on noin 4350 jäsentä ja vuoden aikana on leikkautettu hieman yli 300 kissaa. Näistä noin kaksi kolmasosaa on ollut narttuja ja kolmannes kolleja. Kollien kastrointi on operaationa pienempi ja edullisempi kuin narttujen sterilointi.

Ihmisten varattomuuden todenperäisyyttä ei kampanjassa tongita. Penttinen perustelee tätä sillä, että maksukyvystään mahdollisesti valehtelevat ihmiset tuskin kissaansa leikkauttavat, jos tätä kautta eivät leikkausta saa.

–Kissat edellä menemme.

Irti uskomuksista

SEY Loimaan ry:n puheenjohtajana toimiva Penttinen on pitkään tehnyt vapaaehtoista eläinsuojelutyötä. Hän paitsi jo tuntee tavat, miten eläinsuojelua vaativissa tilanteissa tulee ihmisten kanssa toimia, myös tietää, ettei esimerkiksi populaatiokissojen tilanne aina johdu vain ihmisen pahuudesta. Penttinen tuntee myös hyvin ne uskomukset, joiden varjolla kissat jätetään leikkaamatta.

–Edelleen velloo ajatuksia, että kissan pitää saada pari poikuetta ettei se mene jotenkin pilalle. Tai että kolli lakkaa hiirestämästä, jos siltä viedään pallit.

Kissojen nopea lisääntyminen ja mahdollisesta sisäsiittoisuudesta johtuvat sairaudet ovat painavia syitä leikkauttamiseen. Penttinen muistuttaa, että hallitsemattomasti lisääntyvien ja luontoon hylättyjen kissojen joukossa leviää myös pahoja virussairauksia.

Vaikka työtä vielä riittääkin, Penttisen mukaan iso osa ihmisistä alkaa olla jo kissojen suhteen valveutuneita. Niin ikään hän on tyytyväinen siihen, miten eläinlääkärit ovat lähteneet mukaan Facebook-kampanjaan.