Ylioppilaskokeet pyritään järjestämään lähes normaalisti

0

AURANMAA. Koronatilanteen kiristyminen ei näillä näkymin ole siirtämässä eikä perumassa ylioppilaskirjoituksia. Ylioppilaskokeiden on määrä alkaa ensi viikolla lähes normaalisti.

–Kokeita on jaettu ja aikataulutettu uudelleen niin, että kokelaita on samaan aikaan paikalla tavallista vähemmän. Maskit, turvavälit ja käsihygienia huomioidaan myös tavallisuudesta poikkeavasti. Mutta itse kokeet ovat siis samanlaiset kuten ennenkin, Elisenvaaran lukion rehtori Ari Höyssä kertoo.

Kirjoitukset alkavat tiistaina äidinkielen lukutaidon kokeella ja Auranmaalla ne käytännössä päättyvät 31.3. kemian ja terveystiedon kokeisiin. Viimeinen kirjoituspäivä on 7.4., jolloin vuorossa on saamen kieli.

Aikatauluun on lisätty kolme koepäivää kerrallaan paikalla olevien kokelaiden määrän vähentämiseksi. Esimerkiksi lyhyelle matematiikalle on lisätty oma koepäivä ja reaalikokeet on jaettu kahden koepäivänä sijasta neljälle päivälle.

Sairastuneen kokeet siirtyvät

Koronaan mahdollisesti sairastuneet eivät voi kokeisiin osallistua, mutta karanteeniin joutuneilla on pienen pieni mahdollisuus päästä kirjoittamaan. Asia on paikallisesti päätettävissä päiväkohtaisen tauti- ja valvontatilanteen perusteella.

–Olemme Elisenvaarassa suunnitelleet asiaa opettajien ja tartuntataudeista vastaavan lääkärin kanssa ja päätyneet siihen, että karanteenissa olevalle kokelaalle voidaan yrittää järjestää suoritusmahdollisuus. Ehdot ovat kuitenkin varsin tiukat ja ne pitää tosiaan harkita päiväkohtaisesti. Kokelaille on annettu ohje ottaa yhteyttä lukioon heti, jos erityisjärjestelyitä pitää alkaa harkita, Höyssä kertoo.

–Karanteeniin joutuneille on hyvin vaikea järjestää kirjoituksia turvallisesti. Jos tällainen tilanne tulee, yritetään tapauskohtaisesti miettiä ratkaisua terveydenhuoltohenkilökunnan kanssa, Kosken lukion rehtori Mirja Rautavuori-Lehtinen puolestaan sanoo.

Jotta kirjoitukset saataisiin järjestettyä turvallisesti ja kaikki kokelaat pääsisivät osallistumaan, kummastakin lukiosta on suositeltu kokelaille omaehtoista karanteenia ennen ylioppilaskokeita.