Hulevedet pois Kosken jätevesiverkosta

0
Timo Tammenlarva Vuove-insinööreistä ja Rauno Elo Kosken kunnasta mittaamassa pitoisuuksia. (Kuva: Asko Virtanen)

KOSKI. Kosken viemäriverkostoa tutkitaan parhaillaan tavoitteena vuoto- eli hulevesien pääsyn estäminen viemäriverkkoon. Tutkimukset tehdään Vuove-Insinöörien kehittämällä menetelmällä, missä mitataan risteyskaivoihin tulevista vesistä erilaisia pitoisuuksia.

–Koskella ei ole aikaisemmin tätä menetelmää käytetty. Aikaisemmin viemäriverkoston kuntoa on tutkittu johtamalla putkistoon merkkisavua, mutta tällä menetelmällä saadaan maanalaiset vuodot paremmin selville, kertoo Kosken tekninen johtaja Mikko Salmi .

Viemäriverkostoon päätyy hulevesiä muun muassa siksi, että verkostoon päätyy myös kiinteistöjen sadevesiä. Myös verkoston ikääntyminen vaikuttaa.

–Varsinaista raporttia ei ole vielä saatu, mutta alustavia tuloksia on jo käytössä siitä, miltä alueilta vuotovettä tulee eli minne toimenpiteitä pitää kohdistaa. Kun raportti tulee, pääsemme linjakohtaisesti tutkimaan, onko kyse vuodosta vai jonkin kiinteistön hulevesistä, Salmi kertoo.

Salmen mukaan hulevesiä ei päädy Koskella viemäriverkkoon ja sitä kautta puhdistamoon mitenkään poikkeuksellisen paljon.

–Tilanne on muihin kuntiin verrattuna aika keskimääräinen ja puhdistamon kapasiteetti riittää hyvin. Kyse on kuitenkin kustannuksista. Jäteveden puhdistaminen maksaa noin euron kuutio, joten mitä vähemmän hulevettä päätyy puhdistamoon, sitä enemmän rahaa säästyy, Salmi kertoo.