SEUTUKUNTA. Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymän, Novidan, Oma polku -hankkeessa helmikuun alussa aloittaneet uraohjaajat Riitta Ahlqvist ja Tiina Alkio tuovat konkreettisen avun sekä työttömien että yritysten arkeen.

–Jos olet työtön työnhakija, tarjoamme sinulle maksutonta ohjausta työnhakuun, opiskeluun tai vaikkapa molempiin, Ahlqvist kertoo.

–Jos pohdit, miten saisit tehtyä kesken jääneet opintosi loppuun, miten kartoitettua oman osaamisesi, millaisia tukia saat opiskellessa tai miten tehtyä uuden ammatillisen tutkinnon, niin ota meihin yhteyttä, Alkio kehottaa.

Uraohjaajat auttavat myös työnhaussa.

–Huomioimme opintopolkujen ja urasuunnitelmien suunnittelussa ja tekemisessä myös opiskelijoiden yksilölliset erityisen tuen tarpeet esimerkiksi lukemisen, luetun ymmärtämisen ja kirjoittamisen tai elämänhallinnan ongelmissa, Alkio selvittää.

Ahlqvist lisää, että he auttavat ja neuvovat erilaisten tukien hakemisissa sekä antavat tarvittaessa henkilökohtaista ohjausta myös työpaikalla järjestettävän koulutuksen aikana.

Hankkeessa tavoitteena on auttaa eri alojen yrityksiä saamaan osaavaa työvoimaa.

–Toimintamme tapahtuu yhteistyössä työnantajien kanssa. Työntekijän tai oppisopimusopiskelijan valinta, koulutuspolun suunnittelu ja koulutuksen sisällön räätälöinti tehdään työnantajien tarpeita kuunnellen, Alkio kertoo.

Tarjolla on erilaisia koulutusvaihtoehtoja alkaen yksittäisestä tutkinnon osasta tai täsmäkoulutuksesta aina ammatillisen perustutkinnon suorittamiseen asti. Yksilölliset, yrityksen tarpeeseen räätälöidyt täsmäkoulutukset voivat olla nopea ratkaisu saada osaavaa työvoimaa varsinkin aloilla, joilla työntekijöistä on kova pula.

Uraohjaajien työ kattaa Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymän toiminta-alueen, johon kuuluvat Aura, Huittinen, Koski, Lieto, Loimaa, Marttila, Oripää, Pöytyä ja Uusikaupunki. Ahlqvist on keskittynyt Loimaan ja sen lähialueiden tarpeisiin. Alkio puolestaan toimii Uudenkaupungin sekä Liedon lähialueilla.

Oma polku on OKM:n rahoittama parivuotinen hanke, jossa tehdään yhteistyötä erityisesti kuntien työvoimatoimijoiden kanssa potentiaalisten työllistyvien haku- ja koulutuspalveluiden tiimoilta työllistymisen edistämiseksi. Toteutuksessa painotetaan moniammatillisen ja työelämäyhteistyön toimintatapojen kehittämistä.

Lisätietoja osoitteessa www.novida.fi/uraohjaus