Wake The Nations loi nahkansa: Luova tauko synnytti ennätysmäärän biisejä

0
Risto Tuominen, Tuomas Pelli, Krister Stenbom ja Janne "Gekko" Granfors muodostavat Wake The Nationsin uuden ja suoraviivaisemman kokoonpanon. Kuva: Nora Bruchertseifer

AURA. Moni bändi on ollut ahdingossa, kun live-esiintymiset ovat pyyhkiytyneet pois kalentereista aina vaan uudestaan epidemia-ajan vaan jatkuessa. Puoliksi auralainen Wake The Nations ei ole ollut tästä moksiskaan, vaikka bändin pojat keikkoja kaipaavatkin.

–Meillä tuli oikeastaan viime keväänä sellainen luonnollinen tauko, kun korona alkoi. Meiltä lähti kiipparisti pois yhtyeestä ja olemme nyt nelihenkinen kokoonpano, Janne ”Gekko” Granfors kertoo.

Laulaja Krister Stenbom ja kitaristi Risto Tuominen nyökyttelevät Meet-tapaamisessa ja rumpali Tuomas Pellikin nyökyttelisi, mutta yhteydet eivät tällä kertaa kantaneet Tampereelle asti.

Uusi kokoonpano on tuonut bändille selvää suoraviivaisuutta ja ehkäpä vielä rokimpaa asennetta, kun syntikat ovat pienemmässä roolissa ja kitara murisee rouheammin. Pääasiallinen biisintekijä Tuominen on yllättynyt luovasta kaudestaan.

–Jossain kohtaa päätin, että joka päivä nauhoitan jotain. Niitä biisejä on syntynyt nyt ennätyspaljon. Ennen on ollut aika lailla se määrä biisejä kasassa, mitä uuteen levyyn vaaditaan, mutta nyt on kymmenittäin kaikenlaista raakiletta ja vähän kypsempääkin, Tuominen intoutuu kertomaan.

Tuominen kertoo kuuntelevansa paljon riffirokkia, mikä on osaltaan vaikuttanut ideoiden syntyyn.

–Sekin on tällä hetkellä erilaista, että kun Risto on yleensä laittanut demoa meille kuunteluun, niin niitä biisejä ei bändinä ole valtavasti ehditty soittamaan ennen levytystä. Nyt ollaan myös bändinä saatu sovitettua biisejä paljon aiemmin. Tulevasta levystä tulee siis enemmän bändilevy, Stenbom ennakoi Wake The Nationsin tulevaa levyä, joka saattaa saada hyvällä onnella päivänvalon jo tämän vuoden lopulla.

Välillä Tuominen saa sanat Granforsilta, mutta useimmiten biisi syntyy musiikki edellä.

–Välillä tulee vedettyä sellaista siansaksalaulua siihen päälle, kun ei ole sanoja. Krister tekee sitten vielä omia säätöjään, kun sanatkin ovat valmiit, eli joskus täytyy sovittaa ne laulajan suuhun vielä tekemällä muutoksia, Tuominen ja Stenbom naurahtavat.

Ei striimikeikkoja

Korona on tunnetusti kurittanut taiteilijaväkeä, kun esiintymään ei ole oikein päässyt kuin striimaten, eikä se monen mielestä ole aitoa esiintymistä. Wake the Nations on myös keskustellut kevyesti jonkinlaisen tallenteen tekemisestä ja julkaisusta esimerkiksi Youtubessa.

–Siinä kuitenkin tultiin siihen tulokseen, että pitäisi oikeasti treenata hommat ensin timanttiseen kuntoon ja nähdä aika paljon vaivaa, että siitä tulisi hyvä. Eikä sitten kuitenkaan olisi ollut siitä tarkoitus tehdä mitään taloudellista juttua, Tuominen pohtii.

–Ja me ollaan kyllä sellainen bändi, joka nimenomaan nauttii live-esiintymisen vastavuoroisuudesta. Livetilanteessa se on sellaista bändin ja yleisön välistä toimintaa, mikä ei missään striimauksessa pääse syntymään, Stenbom linjaa.

Bändin jäsenillä on kaikilla omat päätyönsä muualla, joten niin pahaa painetta ei pääse heille muodostumaan kuin musiikkia päätyönään tekeville.

Festarikeikka häämöttää

Ensi kesänä Wake The Nations päässee testaamaan nelihenkisen bändin suoraviivaista dynamiikkaansa, sillä viime tiistaina julkistettiin yhteen soittavan tulevalla Turku RockPark -festivaalilla.

–Ulkoilmakeikkoja on mahtava soittaa ja tuolla soittaa niin kovia bändejä, että on kunnia olla mukana. Kontakti yleisöön tuntuu varmasti hienolta, Granfors hehkuttaa, vaikka pieni koronapeikko tapahtuman yllä vielä piileekin.

–Omaa rumpuakin täytyy alkaa hakata, jos vaikka saataisiin meidän saksalaisetkin fanit Turkuun festareille, Wake The Nationsin pojat toivovat.
Tuomas Honkasalo