Auran yhtenäiskoulun uusi rehtori Sanni Rantalainen toivoo olevansa helposti lähestyttävä

0
Sanni Rantalainen haluaa olla rehtorina helposti lähystyttävä. Rantalainen aloitti Auran yhtenäiskoulun rehtorina toukokuun alussa.

AURA. Auran yhtenäiskoulun uusi rehtori Sanni Rantalainen on ollut vasta viikon virassaan, mutta kenkien kopinasta hän jo tunnistaa, ettei rehtorin kansliaa lähesty kukaan koulun henkilökunnasta. Ovi on joka tapauksessa avoinna.

Rantalaisen edeltäjä Ville Kouki tuli tunnetuksi paitsi villasukistaan myös siitä, että hän oli pidetty rehtori. Villen villasukat Rantalainen pyrkii täyttämään ballerinoissa ja Marimekossa. Oppilaat, koulun henkilöstön ja vanhemmat hän lupaa kohdata samanlaisella avoimella asenteella kuin Koukikin.

–Olen sanonut oppilaille, että kanslian ovet ovat avoinna. Rohkeasti he ovat jo käyneetkin, Rantalainen iloitsee.

–Haluan olla helposti lähestyttävä ja sellainen, jolla on aikaa kuunnella, hän jatkaa ja toivottaa tervetulleeksi juttusilleen muulloinkin kuin silloin kun on murheita.

Rantalainen haluaa myös olla näkyvä koulun arjessa ja aikoo muun muassa osallistua oppitunneille.

–Esihenkilönä haluan olla tasapuolinen, hän sanoo ja pohtii, että useissa eri työyhteisöissä toimittuaan hänellä on valmiuksia poimia käyttöön parhaiten toimivia toimintatapoja.

–Kiitosta ja positiivista palautetta ei ikinä ole liikaa.

Yhteistyötä vanhempien kanssa Rantalainen pitää tärkeänä, joten hän rohkaisee vanhempia olemaan yhteydessä.

Viikon aikana uusi rehtori on kaikkinensa saanut koulusta oikein positiivisen vaikutelman. Melkein kaikki oppilaatkin hän on jo ennättänyt nähdä, vaikka työtahti on ollut heti alusta alkaen varsin tiivis. Ensitöikseen Rantalainen on muun muassa rekrytoinut henkilöstä ensi lukuvuodeksi.

–Täällä on omannäköistä väkeä ja ammattitaitoista henkilökuntaa, hän toteaa saamistaan ensivaikutelmista.

Halu olla avuksi

Rantalainen on toiminut suurimman osan 13-vuotisesta työurastaan historian ja yhteiskuntaopin opettajana. Hänellä on lisäksi pätevyys opettaa uskontoa, elämänkatsomustietoa ja terveystietoa. Auraan Rantalainen tuli Turusta Vasaramäen koulusta ja aiemmin hän on toiminut muun muassa Sauvossa rehtorina.

Opettamistaan aineista Rantalaiselle on yhteiskuntaoppi erityinen. Hän toteaa yhteiskuntaopin tarjoavan nuorille arjessa tarpeellista ja konkreettista oppia loppuelämäksi. Yhteiskunnalliset asiat ja vastuunkanto kiinnostavat Rantalaista muutoinkin. Rantalainen on kotikaupungissaan kokoomuksen kuntavaaliehdokkaana ja mukana lastensuojelutyössä tarjoamalla tukiperheen teinitytölle. Hänellä itsellään on neljä 4–9-vuotiasta poikaa.

–Toivon, että voisin olla avuksi, Rantalainen sanoo ja toteaa saavansa itselleenkin hyvän mielen, kun voi toisinaan tarjota mukavan viikonlopun edes yhdelle tuen tarvitsijalle.

Opettajan uralle Rantalainen kertoo päätyneensä pitkän partiotaustan kautta.

–Partiossa annettiin jo nuorena vastuu ohjata pieniä. Myös lapsuudenleikeissä minulla oli koulu.

Tämän päivän koulu ei Rantalaisen mukaan ole sellainen kuin lapsuuden leikkikoulu, eikä edes sellainen kuin hänen uransa alussa.

–Koulu ei enää ole pelkkää opettamista vaan opettaminen on osa koulua. Mutta en koe kaikkia muutoksia negatiivisina.

Rantalaiselle itselleen Auran yhtenäiskoulun rehtoriksi ryhtyminen tuo ainakin yhden ison muutoksen. Vasaramäkeen hän kulki kotoaan Naantalista polkupyörällä, mutta pyöräily Auraan ei kuullosta houkuttelevalta tavalta taittaa työmatkaa. Kunnonromahdusta tuskin silti on tiedossa, sillä Rantalainen kertoo lempiharrastuksekseen kuntosaliharjoittelun.