Pöytyän kunnanjohtajaksi valittu Mika Joki haluaa luotsata Pöytyää yhteistyössä eteenpäin

0
Nykyisin Auran kunnanjohtajana toimiva Mika Joki on valittu Pöytyän kunnanjohtajaksi. Joki näkee, että maaseudun arvostus on nousussa ja Pöytyällä paljon mahdollisuuksia. (Kuva: Asko Virtanen)

AURA, PÖYTYÄ. Pöytyän kunnanjohtajaksi valittu Mika Joki näkee, että Pöytyällä on paljon potentiaalia.

–Pöytyällä on vahvaa yrittäjyyttä ja perinteisesti siellä on osattu ottaa elinkeinoelämä hyvin huomioon. Sijainti keskellä Varsinais-Suomea on hyvä, samoin edellytykset väkiluvun kasvuun. Silloin kun itse työskentelin Pöytyällä, väkiluku olikin kasvussa, sanoo vuonna 2011 Pöytyän kehitysjohtajan paikalta Auran kunnanjohtajaksi siirtynyt Joki.

Myös nykytrendit pelaavat Pöytyän pussiin.

–Ihmiset arvostavat yhä enemmän vapaa-aikaa. Pöytyällä mahdollisuudet laadukkaaseen vapaa-ajanviettoon ovat hyvät. On luontoa ja hyviä liikuntapaikkoja, kertoo itsekin Haukkavuoressa ja Kuhankuonon reitistöllä viihtyvä Joki.

Maaseudussa mahdollisuuksia

Korona-aikana entistä useampi on huomannut maaseudun mahdollisuudet. Koronan jälkeenkin etätyötä tehdään todennäköisesti enemmän kuin ennen koronaa ja aikaa vietetään enemmän kakkosasunnolla, mikä lisää paikallisten palvelun kysyntää.

Hallitus on suunnitellut helpotuksia monipaikka-asumiseen. Esimerkiksi osa kesämökkiläisten veroista saattaa tulevaisuudessa ohjautua mökkikuntaan.

–Jos suunnitelmat toteutuvat, Pöytyä todennäköisesti hyötyy, vaikka sitä on vaikea laskea. Onhan myös niin päin, että monilla pöytyäläisillä on kakkosasuntoja muissa kunnissa, Joki muistuttaa.

Lisää yhtenäisyyttä

Pöytyän haasteisiin kuuluu hajanaisuus. Pinta-ala on suuri ja välimatkat pitkiä.

–Viimeisimmästä kuntaliitoksesta on jo kaksitoista vuotta, joten on korkea aika kiinnittää huomio siihen, miten kunnassa löydetään yhteinen sävel ja kehittämisen kohteet, Joki sanoo.

Hän muistuttaa, ettei pieni kilpailu eri keskusten välillä ole välttämättä pahaksi, mutta kilpailun pitää olla reilua. Kaveria ei saa kampittaa.

–Kuntalaiset ja yritykset maksavat veronsa koko kuntaan, Joki muistuttaa.

Haasteita riittää myös liikkumisessa.

–Monet kaupunkilaisnuoret eivät nykyään suorita ajokorttia, joten toimiva joukkoliikenne on tärkeää, kun houkutellaan kuntaan asukkaita. Yhdessä Varsinais-Suomen kuntien on mahdollista vaikuttaa siihen, että tulevaisuudessa olisi raiteilla myös lähiliikennettä. Elyn kanssa on huolehdittava siitä, että bussiyhteydet ovat ainakin kohtuulliset, Joki muistuttaa.

Pöytyältä Pöytyälle

Joen tuleva työpaikka on hänen synnyinkuntansa. Joki on kotoisin Auvaisista ja kirjoittanut Elisenvaarasta ylioppilaaksi.

Motivaatio työpaikan vaihtoon lähti muun muassa siitä, että Aura ja Pöytyä ovat naapuruudestaan huolimatta erilaisia.

–Pöytyällä on erilaisia kehittämisen kohteita ja haasteita kuin Aurassa. Olen asettanut tavoitteeksi itselleni, että Pöytyälle saadaan uusia asukkaita ja yrityksiä ja kuntaa kehitetään yhteistyössä kuntalaisten, yritysten ja luottamusmiesten kanssa, Joki sanoo.


KUKA?

Nimi, ikä, paikkakunta: Mika Joki, 53, Aura
Ammatti: kunnanjohtaja
Koulutus: filosofian maisteri
Tärkeimmät luottamustoimet / työtehtävät / saavutukset /: Auran kunnan talouden tasapainottaminen.
Perhesuhteet: avoliitossa, kaksi lasta
Harrastukset: liikunta monipuolisesti
Motto: Se että on valtaa, ei oikeuta käyttämään sitä.