Marttilan apteekkari vaihtuu

0
Helinä Auramo (oikealla) poikkesi tervehtimään apteekkari Hannele Kerkoa, joka tarjosi eläköitymisensä kunniaksi kahvit maanantaina. (Kuva: Asko Virtanen)

MARTTILA. Marttilan apteekkari vaihtuu. 63 vuotta täyttänyt Hannele Kerko jää eläkkeelle. Hänen tilalleen tulee Susanne Lindberg, joka tällä hetkellä toimii Helsingissä Hietalahden apteekin apteekkarina.

Kerko on toiminut Marttilassa apteekkarina kahteen otteeseen. Ensin vuosina 1998–2003, jolloin Marttilan apteekki oli itsenäinen ja uudestaan vuodesta 2012 lähtien, jolloin Marttilan apteekista tuli Halikon apteekin sivuapteekki ja Kerko ryhtyi hoitamaan molempia.

Apteekkiala on monen muun alan tavoin digitalisoitunut vahvasti 2000–luvulla ja Kerko ennustaa kehityksen jatkuvan edelleen. Hän kuitenkin uskoo, että apteekit säilyvät pienillä paikkakunnilla tulevaisuudessakin.

–Lähipalveluita tarvitaan ja apteekki varmasti säilyy Marttilassa. Ongelmia voi kuitenkin tulla myös apteekeille, jos lääkäripalvelut tulevaisuudessa keskittyvät voimakkaasti, Kerko sanoo.

Apteekkien nykyjärjestelmä toimii Kerkon mukaan hyvin ja lääkkeiden hinnat ovat viime vuosina laskeneet selkeästi.

–Reseptilääkkeet ovat halventuneet paljon, mutta käsitystä lääkkeiden hinnasta vääristää se, että markkinoille on tullut myös uusia kalliita lääkkeitä.

Korona on näkynyt apteekin arjessa.

–Ihmiset ovat koronan vuoksi käyttäneet maskeja ja käsihygieniaan on kiinnitetty enemmän huomiota. Se on näkynyt niin, että normaalia influenssaa on ollut paljon vähemmän. Myös lasten infektiot ovat vähentyneet ja esimerkiksi antibioottien tarve on vähentynyt, Kerko kertoo.

Marttilan apteekissa työskentelee kolme ihmistä, joista yksi kokoaikainen.

–Jään hyvillä mielin eläkkeelle, mutta työkavereita ja mukavia asiakkaita jään kaipaamaan. Pitää toivoa, että korona nopeasti loppuisi, niin olisi mahdollisuus harrastaa taas liikuntaa enemmän ja pääsisi näkemään ystäviä paremmin. Ja tietysti olisi kiva matkustellakin, Kerko sanoo.

Vaikka Kerkoa ei enää nähdä Marttilan apteekin tiskin takana, Marttilasta hän ei kuitenkaan häviä, sillä Kerko on marttilalainen.