Näin naapurissa

0

Kauas on pitkä matka, mutta lähimatkailu avartaa. Rauman reissulla voi nauttia vaikkapa lämminhenkisestä ja pienimuotoisesta kielikylvystä. Raumalla ei tietenkään puhuta murretta vaan rauman giält. Auranmaalla tepsii Turun ylämaan murre.

”Kyl mnääkin dost olsin dehn”, lukee Rauman jalkapallostadionin reunustalle naputetussa mainoskyltissä. Kyl maar. Länsisuomalaiselle raumalainen itseironia avautuu vaivatta, mutta ilomantsilaiselle viestin sisällön tulkinta voi olla haastavampaa. Pistetään siis varoiksi suomennos: ”Kyllä minäkin tuosta olisin tehnyt (maalin)”.

Rauman komealla paikalla olevalla Äijänsuon palloiluareenalla tehtiin toukokuisena lauantaina peräti viisi maalia. Kohteliaan raumalaisyleisön pieneksi harmiksi niistä neljä lauottiin oman kylän naisten Pallo-Iirojen maaliin. Vastassa olleen Vaasa IFK:n verkko heilahti vain kerran. Kyl mnääkin sentään doisen olsin dehn…

EI MAKEAA mahan täydeltä raumalaisille. Kanaalikaupungissa on menneinä viikkoina juhlittu kaksin käsin ja polvin sikäläisen Lukon liigamestaruutta jääkiekossa. Raumalaisten edellinen jääkiekkomestaruus onkin vuosimallia 1963. Pikemmin harvakseltaan on Lukolla ollut aihetta kultajuhliin. 58 vuoden päästä ehkä sitten taas uudestaan.

Eipä silti. Kyllähän monissa korkeissa sarjoissa taaplaa monta monituista peliporukkaa, joiden mahonkinen pokaalikaappi ammottaa vuosikymmenten pelailujen jälkeen yhä vain tyhjyyttään. Ei se voitto vaan kaksoisvoitto… siis jalo kilpa.

Jääkiekko-Lukon turkulainen päävalmentaja, kovan koronan kynsistä toipunut Pekka Virta matkaa ensi kaudeksi itäiselle murrealueelle, lappeenrantalaisen Saimaan Pallon puikkoihin. Pikaista sopeutumista eteläkarjalaisten joukkoon edesauttaa, että Virralla on karjalainen äiti, imatralainen vaimo ja kesämökki Utissa. Siitä on hyvä jatkaa kohti mitalipelejä.

RAUMAN VISIITIN vastapainoksi oli aihetta vierailla myös heikäläisten rakkaassa naapurissa Porissa. Porin torilla ollaan porilaisuuden karheassa ytimessä, jota ilmentää paikkakunnan mainoslauseen sanapari ”todella outo”. Raumalaisetkin ovat sen aitoudesta aidosti samaa mieltä.

Porin rosoista arkielämän näytöstä ei lähituristinkaan tarvinnut kauan varrota: torin naispuolinen kalakauppias hääti myyntikojun istuinpaikkaa kohti päättäväisesti hoiperrelleen päihtyneen sällin tomerin ottein kauas matkoihinsa. Ei käytetty neuvoja eikä kehotuksia vaan suoraa käskytystä. Asenne oli oitis kohdallaan.

toimittaja
Jorma Kaarto
jorma.kaarto@avl.fi