Riihikosken yhtenäiskoulun tilajärjestelysuunnitelmat menivät uusiksi

0
Riihikosken yhtenäiskoulun tilajärjestelysuunnitelmat menivät Pöytyän kunnanvaltuuston kokouksessa täysin uusiksi. Muutostöihin ei myönnetty lisämäärärahaa vaan tilajärjestelyn suunnittelu palautettiin uuteen valmisteluun. Kuva: Jorma Kaarto

PÖYTYÄ. Maanantaina viimeistä kertaa tällä kokoonpanolla kokoontunut Pöytyän kunnanvaltuusto sai aikaan viime metreillä kunnon rähinän Riihikosken yhtenäiskoulun tilajärjestelyistä. Kokoomuksen ryhmäjohtajan Esko Tuupan muutosesityksen myötä ne menivät tiukan äänestyksen jälkeen uuteen valmisteluun.

Vuonna 2019 käyttöön otetut tilat ovat osoittautuneet riittämättömiksi ja toimimattomiksi. Arvion mukaan lisätilan tarvetta on kolmelle tai neljälle yleisopetuksen luokalle, kahdelle erityisopetuksen pienluokalle sekä laaja-alaisen erityisopetuksen tiloille. Lisätilaa oli kaavailtu hankittavaksi Kisariihen monitoimisalista sekä lisäksi oli tarkoitus tehdä muutoksia koulun pysyviin tiloihin. Oppilasennuste huomioiden lisätiloja tarvittaisiin viidestä seitsemään vuotta.

Keskustelu leimahti käyntiin Esko Tuupan esitettyä, ettei muutostöihin myönnetä 36 000 euron lisämäärärahaa vaan tilajärjestelyn suunnittelu palautettaisiin uuteen valmisteluun. Perusteluina hän esitti paitsi liian kiireisen aikataulun myös alkuperäisestä suunnitelmasta nelinkertaistuneet kustannukset.

–Alun perin remontin hinta-arvio oli 120 000–150 000 euroa, kun uuden kustannuslaskelman mukaan remontille tulisi hintaa kaikkiaan jopa puoli miljoonaa. Miten tämä pääsi näin leviämään, Tuuppa päivitteli ja uskoi, että sillä summalla pystyttäisiin rakentamaan jo uusia lisäneliöitä tai hankkimaan siirrettäviä ratkaisuja eli käytännössä parakkeja. Niillä taas olisi Tuupan mukaan tulevaisuudessa jälleenmyyntiarvoa.

Muutosesitys sai keskustasta täystyrmäyksen. Ryhmäjohtaja Veikko Niittymaa kertoi pikaisten laskutoimitusten osoittavan, ettei parakkiratkaisu tulisi sen halvemmaksi. Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Marika Loponen (kesk) oli puolestaan omien sanojensa mukaan lähes sanaton kokoomuksen esityksestä.

–Alun perin parakkia onkin ehdotettu, mutta sillä on ollut niin kova vastustus, että siksi lähdimme etsimään muita vaihtoehtoja. Lisäksi iso parakki, johon kaikki saataisiin mahtumaan, maksaisi juuri tuon puoli miljoonaa, hän sanoi ja vetosi, että valtuutetut hyväksyisivät pohjaesityksen.

Myös Hilkka Lindgren (sit) toivoi puheenvuorossaan pohjaesityksen läpimenemistä.

–Kustannukset eivät kuitenkaan kaada kuntaa, ja tilat on joka tapauksessa korjattava.

Lindgrenin, Loposen ja Niittymaan kommentit eivät purreet. Kokoomuslaisten lisäksi muutosesityksen kannalle asettuivat sosiaalidemokraatit ja perussuomalaiset Satu Parkkilan (sd) ja Farid Haralan (ps) kannattaessa Tuupan esitystä.

–Jos kustannusarvio on jo nyt karannut näin käsistä, jääkö se tähän puoleen miljoonaan. Tässä ei käy kuinkaan, jos asia laitetaan uuteen valmisteluun ja mietitään vielä tarkemmin, Harala vielä linjasi.

Kun asiasta päästiin vihdoin useiden puolesta ja vastaan -puheenvuorojen jälkeen äänestämään, siitä sukeutui melkoinen jännitysnäytelmä muutosesityksen voittaen lopulta yhdellä äänellä 17–16.


FAKTA

Riihikosken yhtenäiskoulun tilajärjestelyistä käyty äänestys

Muutosesitys voitti pohjaesityksen äänin 17–16. Äänestyksestä olivat poissa Katri Keloniemi sekä Matti Salosen varahenkilönä ollut Teija Lehtonen.

Pohjaesityksen puolesta äänestivät Ilkka Ali-Rontti (kesk), Marja-Liisa Virtanen (kesk), Markku Autio (kesk), Mirjami Flemmich (vas), Sinikka Hutko (kd), Rauno Kajander (kesk), Hannu Ketola (kesk), Vilja Lahti (kesk), Timo Lehtovuori (kesk), Hilkka Lindgren (sit), Marika Loponen (kesk), Laura Naire-Koivisto (kesk), Veikko Niittymaa (kesk), Lauri Ojala (kesk), Matti Rajala (vas) ja Janne Rauhansuu (kesk).

Muutosesityksen puolesta äänestivät Ulla-Riitta Arvola (kok), Farid Harala (ps), Matti Kaurila (kok), Reijo Kullanmäki (kok), Johanna Kuusenoja (vihr), Tero Toivonen (kok), Toivo Miinalainen (sd), Satu Parkkila (sd), Sanna Pitkänen (kok), Marjatta Rannikko (sd), Joonas Rantala (kok), Petri Rautajuuri (sd), Terhi Saarijoki (kok), Aarno Toivonen (kok), Esko Tuuppa (kok), Valtteri Varjonen (kok) ja Heikki Rantasalo (kok).