Sateet ovat viivästyttäneet kylvöjä pahasti

0
Kolkkisten tilalla päästiin kylvöille jo ennen toukokuun sadekautta. Kalle Yli-Jaakkolan kauran oraat ovat hyvässä kasvussa. (Kuva: Jorma Kaarto)

PÖYTYÄ/Kolkkinen. Kolkkisten tilan isäntä, maanviljelijä Kalle Yli-Jaakkola sai vapun jälkeen alkaneet toukotyönsä valmiiksi toukokuun aikana. Yli-Jaakkola teki tämän kevään viimeiset kylvöt viikko sitten.

–Kolmisen viikkoa siinä meni. Maa tuli kyllä koko ajan vain märemmäksi. Yksi vanhempi isäntä sanoikin, että kylvöille pitää nykyään mennä heti, kun maa on teknisesti siinä kunnossa, että työ onnistuu. Se pitää paikkansa, 17 vuotta tilaa pitänyt Yli-Jaakkola tuumaa.

Muut vanhan kansan opit maan lämpenemisen odottelusta alkaen joutivat ainakin tällä kertaa romukoppaan.

–Ei näissä hommissa oikein ole viisasten kiveä. Massan mukana ei kannata mennä. Itsellä kävi hyvä tuuri, kun maat kuivuivat hyvin. Kylvöt onnistuivat olosuhteisiin nähden todella hyvin.

Hieno ammatti

Kolkkisten tilan kaura on jo vahvalla oraalla ja muutkin kasvustot ovat ponnistaneet pinnalle. Pellon kylvöjen jälkeistä kuorettumista Yli-Jaakkola torjui jyräämällä pintaa rikki.

Kolkkisten isäntä ei lähde valittamaan säiden armoilla töitä tekevän maamiehen osaa. Pikemmin päinvastoin.

–Tämä on hieno ammatti. Näkee konkreettisesti kättensä jäljen ja saa tuottaa kotimaista ruokaa suomalaisilla. Henkilökohtaisesti voi olla iloinen, että on saanut mahdollisuuden jatkaa vanhaa sukutilaa.

Jaksotus tärkeää

Tilalla on viljeltävää pinta-alaa 110 hehtaaria. Pelloilla kasvaa kauraa, vehnää, ruokahernettä ja erikoiskasveja, muun muassa öljypellavaa ja auringonkukkaa.

Viljelytöiden lisäksi Yli-Jaakkola tekee yrittäjänä Claas-leikkuupuimureiden maahantulohuoltoja.

–Melkein kaikilla Pöytyän viljelijöillä on joku sivutyö. Ennen 20 hehtaaria riitti perheen toimeentuloon. Nyt tuntuu, ettei 200 hehtaariakaan riitä.

Viljelyn työhuippujen tasaaminen on myös oleellista oman jaksamisenkin kannalta.

–Töitä pitäisi jaksottaa niin, etteivät kaikki viljelykasvit valmistu syksyllä kerralla samaan aikaan.

Yli-Jaakkola sanoo viime vuosina välttäneensä satsauksia niin koneisiin kuin vuokramaihinkin.

–Jos tekee isoja investointeja, niin se pistää kyllä miettimään. Vanhoillakin koneilla pärjää, jos niitä huoltaa ajoissa.

”Peli ei ole vielä menetetty”

MTK Varsinais-Suomen aluepäällikkö Aino Launto-Tiuttu arvioi perjantaina, että maakunnan kylvöistä on tehty vasta 50-60 prosenttia.

–Tilakohtaiset erot ovat todella suuret. Jossain on jo valmista ja toisessa paikassa työt ovat vasta hädin tuskin aluillaan. Riskejä leijuu ilmassa.

Varsinais-Suomen pellot ovat saaneet toukokuussa niskaansa noin sadan millimetrin sateet, mikä on poikkeuksellisen paljon.

–Savimaat eivät ole pohjaltakaan kuivuneet. Se on ongelma. Riski kasvaa, sillä nykyiset lajikkeet vaativat pitkän kasvuajan.

Launto-Tiutun mukaan peliä ei ole kuitenkaan vielä menetetty, vaikka viljelysuunnitelmat esimerkiksi vehnän osalta voivat mennä uusiksi. Vaihtoehtoja joudutaan miettimään tilakohtaisesti.

–Onneksi nyt on ennustettu lähipäiviksi poutaisempia ilmoja. Vettä on kuitenkin tullut niin paljon, että peltojen kuivuminen kylvökuntoon ottaa aikaa.

Jo kylvetyillä mailla näkyy myös lammikoita, mikä ei tiedä kasvustoille hyvää.

–Jos jotain hyvää, niin syysviljat ja nurmet ovat rehevässä kasvussa.