TE-palvelut tulivat Marttilaan ja Koskelle

0
Työllisyyden kuntakokeilun omavalmentajana Marttilassa ja Koskella aloittanut Janiika Toivoniemi pyrkii madaltamaan kynnystä käyttää TE-palveluita. Kuva: Veeti Nurminen

MARTTILA. Kaikkien marttilalaisten tai koskelaisten ei enää tarvitse lähteä työllisyyspalveluiden perässä omaa kotikylää kauemmas. Toukokuussa työllisyyden kuntakokeilun omavalmentajana Marttilassa ja Koskella aloittanut Janiika Toivoniemi on tavattavissa molemmissa kunnissa kerran viikossa.

–Tavallaan tuomme TE-toimiston tänne maalle. Aika harvalla on autoa tai ajokorttia, että pääsisi edes Saloon. Ja onhan ihmisten tapaaminen kasvotusten mukavampaa ja parempaa, Janiika Toivoniemi kertoo.

Uusi omavalmentaja on tavattavissa Koskella tiistaisin ja Marttilassa torstaisin. Muina aikoina hänet tavoittaa puhelimitse tai sähköpostitse. Toivoniemen vastuulle kuuluvat Koskella tai Marttilassa asuvien alle 30-vuotiaiden nuorten, maahanmuuttajien sekä Kelan päivärahaa saavien työllisyysasiat.

–Tärkeintä on, että aidosti kuuntelen asiakasta.

Toivoniemi kertoo joskus törmäävänsä ennakkoluuloihin siitä, että työkkäri pakottaisi ihmisiä töihin. Niinpä hän toivoo työllään tuovansa kasvot TE-toimistolle ja näin madaltavan kynnystä käyttää palveluita.

–Tietenkin tehtävämme on aktivoida ja saada ihmisiä eteenpäin, mutta itse näen niin, että pakottamalla asiat eivät ratkea tai helpotu. Ratkaisun täytyy olla sellainen, että asiakas on siihen halukas ja näkee siitä olevan hyötyä hänen tilanteeseensa.

Toivoniemi tekee uusille asiakkaille alkukartoitusta ja ohjaa heitä oikeiden palveluiden pariin. Pidemmän aikaa työttömänä olleille hän tekee tilannekartoitusta ja aktivoi heitä eteenpäin. Aivan yhtä tärkeä osa Toivoniemen työtä on myös kehittää yhteistyötä TE-palveluiden, sosiaalihuollon ja työnantajien välillä.

–Suomessa on todella paljon palveluita ja tukea tarjolla, mutta se on eri asia, että löytävätkö asiakkaat ne, Toivoniemi pohtii.

Kuntakokeilu lähtenyt hyvin käyntiin

Työllisyyden omavalmentaja on osa Salon kaupungin koordinoimaa kuntakokeilua, jossa Koski ja Marttila ovat olleet mukana maaliskuusta saakka. Kokeilun tavoitteena on tuoda osa työllisyyspalveluista asiakkaita lähelle omaan kuntaan. Tarkoituksena on löytää entistä useammalle työttömälle työ- tai opiskelupaikka.

–Suurin osa asiakkaista haluaisi töihin, mutta täällä ei työpaikkoja niin paljoa ole ja liikkuminen kauemmas on hyvin vaikeaa, jos ei ole ajokorttia, Toivoniemi kertoo Kosken ja Marttilan haasteista.

Työllisyyden omavalmentaja onkin Marttilassa ja Koskella vastaamassa näihin haasteisiin. Toivoniemen mukaan niin asiakkaat kuin yhteistyökumppanit ovat ottaneet hänet hyvin vastaan.

–Nyt kun laitamme tuulemaan ja kaikki menee todella hyvin, niin mehän luomme tästä maailmanlaajuisen Marttila-Koski -mallin, Toivoniemi naurahtaa.


KOMMENTTI: Juuri oikea asenne

Janiika Toivoniemen kanssa jutellessa karisee kuva työkkärin tiskin takaa töihin pakottavasta virkailijasta. Janiikalla on uuteen pestiinsä niin positiivinen asenne, että se tulee poikimaan hurjasti hyvää. Sen lisäksi, että Janiikalla on halu auttaa jokaista asiakasta yksilönä, on hänellä myös ideoita siitä, miten työllisyyspalveluita tulisi kehittää. Tästä asenteesta hyötyvät paitsi asiakkaat myös Kosken ja Marttilan kunnat. Ei muuta kuin lippu korkealle ja Kosken-Marttilan -mallia kehittämään!
Veeti Nurminen