Vihreillä ensi kertaa ehdokas Marttilassa – Maija Koski ryhtyi sopivaksi ehdokkaaksi

0
Vihreiden kunnallisvaaliehdokas Maija Koski kuvattiin Marttilan taistelun muistomerkillä, mikä on yksi Kosken lempipaikkoja Marttilassa. (kuva: Asko Virtanen)

MARTTILA. Marttilassa on ensi kertaa mahdollisuus äänestää kunnallisvaaleissa vihreää ehdokasta.

Maija Koskelle luonto on tärkeä osa elämää ja hän pyrkii ottamaan luonnon hyvinvoinnin huomioon myös omissa valinnoissaan.

–Haluan toimia vastuullisesti ja kestävästi. Maaseudulla se ei kuitenkaan ole aina kovin helppoa, sillä esimerkiksi ilman omaa autoa ei pärjää, hän kertoo.

Paljon voi kuitenkin tehdä.

–Mietin omat ajoni tarkkaan ja olenkin onnistunut vähentämään autolla ajamista tuhansia kilometrejä, Koski kertoo.

Kilometrit ovat vähentyneet esimerkiksi siksi, että Koski suunnittelee matkansa viidentoista kilometrin päässä olevaan kauppaan tarkasti. Työpaikka on Helsingissä IT-alalla, mutta Koski on lisännyt etätyön määrää.

–Valokuitu on lisännyt etätyön laatua, Koski sanoo ja jakaa kiitosta paikalliselle puhelinyhtiölle.

Ei maalla niin kuin kaupungeissa

Monien maalaisten silmissä vihreiden maine ei ole kaksinen. Koski tunnistaa ongelman ja hänellä on siihen ratkaisukin.

–Vihreiden kannatus on keskittynyt kaupunkeihin ja suurten kaupunkien valtuustoissa on helpompi olla yksisilmäisempi ja pitää tiukasti kiinni periaatteista. Maaseudulla vihreiden pitää ottaa huomioon, että maa- ja metsätalous ovat elinkeinoja. On eri asia vaatia metsille suojelua kaupungeissa kuin maalla, hän muistuttaa.

Itse hän kertoo saaneensa positiivista palautetta omasta ehdokkuudestaan. Vaihtoehdot ovat tervetulleita.

–Lähdin ehdokkaaksi osaksi siksi, ettei Marttilassa ollut vihreää ehdokasta. Itsellänikin on ollut vaikeuksia löytää aiemmissa vaaleissa sopivaa puoluetta äänestettäväksi, vaikka sopivia henkilöitä olisikin ollut, kertoo 12 vuotta Marttilassa asunut Koski.

Se, että Koski kannattaa vihreitä puolueena ja vihreitä arvoja omassa elämässään, selittyy hänen luontoa kohtaan tuntemallaan rakkaudella.

–Pääsen metsään suoraan omalta kotipihaltani. Harrastan luontokuvausta, muun muassa sudenkorentojen kuvausta. Luonnossa rentoutuminen on minulle todella tärkeää ja haluan vaalia sitä, hän kertoo.

Kunnallispoliitikkona Koski vaalisi luonnon ohella Marttilan yhteisöllisyyttä.

–Yhteisöllisyys tuntuu maailmasta kadonneen. Pienessä kunnassa on kuitenkin hyvä muistaa, ettei yhteiskunta voi tehdä kaikkea, mutta ihmiset voivat yhdessä saada paljon aikaiseksi.


Pöytyälläkin enemmän ehdokkaita, muualla tilanne entinen

Vihreiden ehdokasmäärä on kasvanut Auranmaan kunnista Martilassa ja Pöytyällä. Marttilassa on ehdolla kautta aikain ensimmäinen vihreä kunnallisvaaliehdokas. Pöytyällä ehdokkaita on nyt yhdeksän, kun neljä vuotta sitten ehdokkaita oli kuusi.

Koskella vihreillä on kolme ehdokasta eli sama määrä kuin neljä vuotta sitten. Aurassa ja Oripäässä tilanne on nyt sama kuin neljä vuotta sitten eli kunnissa ei ole vihreitä ehdokkaita.

–Varsinais-Suomessa ehdokkaiden määrä on lisääntynyt monissa kunnissa. Turussa on täysi sadan ehdokkaan lista ja esimerkiksi Salossa ehdokkaita on nyt 55, kun neljä vuotta sitten oli 33. Raisiossa ehdokkaita on 20 eli seitsemän enemmän kuin viimeksi ja Paraisilla 25, kun viimeksi oli 18, kertoo järjestökoordinaattori Milja Tomi Varsinais-Suomen vihreistä.