Nostalgiamuseoon saatiin lastenosasto – Museossa ihastuttaa nyt myös poikkeuksellinen Action Man -sarja

0
Action Man -sarjaan kuuluu niin hahmoja kuin moottoripyöriäkin. Kuva: Veeti Nurminen

MARTTILA. Vaikka Nostalgiamuseossa vierailisi vuosittain, voi kävijä bongata sieltä taatusti jotakin uutta. Näin on tänäkin kesänä, sillä museonpitäjä Aila Aumala on rakennuttanut pihapiiriin uuden Anneli & Antero -lastenosaston.

–Sekin jäi jo pieneksi. Minulla on kotona vielä tavaraa, jota pitäisi tuoda, Aumala hymyilee.

22-vuotiaan Nostalgiamuseon uutuus on punaiseen mökkiin rakennettu Anneli & Antero -lastenosasto. Kuva: Veeti Nurminen

Ehkä erikoisinta antia uudessa lastenosastossa ovat Action Man -sarjaan kuuluvat lukuisat menopelit ja hahmot. Teini-ikäisille suunnattuun sarjaan kuuluu menopelejä moottoripyöristä autoihin ja avaruusaluksiin.

–Ne ovat niin kalliita, että niitä ei jokaisessa huushollissa ole ollut. Siksi se on varmaan tuntematon, Aila Aumala tuumaa ja kertoo, ettei juuri kukaan kävijä ole vielä sarjaa tunnistanut.

Itse asiassa Töysästä Nostalgiamuseolle keskiviikkona matkannut Raimo Liimatainen on ensimmäinen, joka Action Man -sarjan tunnistaa.

–Siihen aikaan, kun ne tulivat, ne olivat aika arvokkaita. Kauko-ohjattavat olivat varmaan päälle kuusi- tai seitsemänsataa markkaa, Raimo Liimatainen muistelee.

Liimatainen kertoo, että ajoneuvoista oli patterikäyttöisiä, kauko-ohjattavia sekä manuaalisia versioita. Nostalgiamuseon manuaaliset ajoneuvot eivät aivan kalliimpia ole, mutta Liimataisen silmiin osuu muutama erikoisempi yksilö, kuten punainen Porsche.

–Se oli aivan erityinen, hän toteaa.

Harvinainen yksilö on myös avaruusalusta muistuttava ajoneuvo, jollaista Raimo Liimatainen ei ole nähnyt missään myytävänä. Liimataisen mukaan Aila Aumalan Action Man -kokoelma on niin vaikuttava, että sille sopisi rakentaa aivan omat tilat.

–Kokonaista tällaista sarjaa en ole nähnyt, Liimatainen toteaa.

Nämä vanhat nuket ovat ikäänsä nähden upeassa kunnossa. Kuva: Veeti Nurminen

Monipuolinen kokoelma nukkeja

Aila Aumalan omia suosikkeja lastenosastossa ovat nuket. Erään jo kymmeniä vuosia vanhan nuken hän sai hyvältä ystävättäreltään.

–Hänen miehensä kotona ei ollut muuta kuin yksi lapsi ja mies. Joku toi sinne nuken, että olisi tyttökin. Tämä on heillä ollut piirongin päällä, siksi se on säilynyt niin hyvin, Aumala kertoo.

Aumala esittelee myös nukkekokoelmaa, joka koostuu ympäri maailmaa tulleista nukeista: on tummatukkaista hahmoa ja flamencoa tanssivaa nukkea. Aivan oma juttunsa ovat paperinuket ja niihin liittyvät vaatteet.

–Helsingistä tuli yksi mies ja kysyi, että keräätkö paperinukkeja. Hän antoi levyjä, josta saa leikata vaatteita. Minusta se on aivan huikea, Aumala iloitsee.

Silmiin pistävät myös itse villalangasta tehdyt nuket, joita on museossa kokonainen rivistö. Moni niistä tuli lahjoituksena eräältä turkulaiselta naiselta.

–Hänellä oli kori ja hän tuli luokseni, että otatko nämä lapset tänne museoon, Aumala muistelee.

Uutta tavaraa lähes joka kesä

Aivan jokaisesta liki 30 000:sta esineestä ei Aumalalla tarinaa ole kerrottavanaan, mutta monesta kyllä. Aumala osoittaa esimerkiksi puuhevosparia, johon Antiikkia Antiikkia -ohjelmasta tuttu Wenzel Hagelstam ihastui. Tarinat elävöittävät museota mukavasti, Aumala tuumaa.

–Minähän en osta kirpputorilta mitään, enkä käy huutokaupoissa, koska niillä ei ole tarinaa.

Uusista tulokkaista ei museossa ole laisinkaan pulaa, sillä ihmiset lahjoittavat esineitä lähes joka kesä.

–Vuosi sitten tuli yli kaksituhatta esinettä, oli Arabiaa ja kauniita käsitöitä. Ja yli neljäkymmentä mappia kortteja, joissa on Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun töitä, Aumala hymyilee.
Veeti Nurminen

Nostalgiamuseo on avoinna kesäkuukausina keskiviikkoisin, torstaisin ja sunnuntaisin kello 12–17. Muina aikoina avoinna sopimuksen mukaan.