Korona jyllää nyt alle 29-vuotiaiden keskuudessa – Riittävä etäisyys ja maskit yhä tarpeen

0

VARSINAIS-SUOMI. Koronavirustaudin tartunnat ovat Varsinais-Suomessa pysyneet viikon ajan tasaisena. Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä on päättänyt pitää suosituksensa ennallaan.

–Maskit, käsien pesu, väentungoksen välttäminen ja hihaan yskiminen ovat jokaiselle tarpeellisia arjen suojakeinoja, Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja Mikko Pietilä sanoo.

Koulujen alkaminen näkyy tartunnan lähteissä.

–Uutena ryhmänä ovat tulleet oppilaille oppilaitoksissa tulleet tartunnat. Tavallisimmat tartunnan lähteet ovat edelleen perhe ja lähipiiri. Ravintolat ja tapahtumat eivät ole epidemian ytimessä, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala kuvaa.

Suurimmaksi ikäryhmäksi tartunnan saaneissa ovat nousseet alle 29-vuotiaat. Heidän osuutensa on lähes 60 prosenttia sairastuneista.

Syksyn ylioppilaskirjoituksiin valmistaudutaan nopeuttamalla rokotuksia. Kaksi rokotusta saanut välttyy karanteenilta altistumistilanteessa.

–Olemme rohkaisseet kuntia, että abien toisia rokotuksia aikaistettaisiin, mikäli siihen on mahdollisuus. Toinen rokotus voidaan antaa, jos ensimmäisestä rokotuksesta on kahdeksan viikkoa, tartuntatautien erikoislääkäri Harri Marttila kertoo.

Koronaviruksen lähde saatiin selville 70 prosentilla sairastuneista.

–Tartunnat kouluissa sekä perhe- ja lähipiirissä ovat ruuhkauttaneet tartunnan jäljityksemme. Vaikka kouluissa sairastuneita ei ole ollut monia, altistuneita on ollut suuria määrä, Esa Rintala kuvaa.

Rokotukset Varsinais-Suomessa etenevät hyvin, ensimmäisen annoksen on saanut 73 prosenttia väestöstä, mikä on hieman edellä koko Suomen kattavuutta. Toisen annoksen on saanut 49 prosenttia varsinaissuomalaisista. Ennusteen mukaan 80 prosentin kattavuus saavutettaisiin syyskuussa ensimmäisen rokotuksen osalta ja toisen annoksen osalta loka-marraskuussa Varsinais-Suomessa.


FAKTA

Varsinais-Suomessa on edelleen voimassa tartuntatautilain pykälä 58, joka velvoittaa huolehtimaan, että:
1) asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen
2) asiakkaille ja osallistujille annetaan ohjeet riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muista tartuntojen leviämistä estävistä käytännöistä
3) tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan.

Tilojen haltijan tulee lisäksi järjestää asiakkaiden ja osallistujien oleskelu sillä tavoin väljästi, kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista ja sijoittaa mahdolliset asiakaspaikat riittävän etäälle toisistaan.