Martti Vainion elämäntyö näytteillä

0
Piika Vainio teki Martti Vainion juhlavuoden kunniaksi kirjat taiteilijan maalauksista ja veistoksista. (Kuva: Veeti Nurminen)

KOSKI. Yrjö Liipolan taidemuseossa pääsee tutustumaan koskelaisen taiteilijan Martti Vainion maalauksiin, piirroksiin, veistoksiin ja puutöihin. Vainion tytär Marjatta ”Piika” Vainio kertoo, että taiteilijan syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta ja kuolemasta 20 vuotta. Siksi Piika Vainio yhdessä kahden muun sisaruksensa kanssa halusi pystyttää näyttelyn täksi vuodeksi.

–Halusimme kerätä töitä kaikilta vuosikymmeniltä. Esimerkiksi piirustuskouluaikaisia töitä ei ole koskaan ennen ollut esillä, Piika Vainio kertoo.

Martti Vainion töissä näkyvät rakkaus koskelaisiin maisemiin. Etenkin vanhan kirkon kellotapuli oli taiteilijan suosiossa, samoin kuin Paimionjoen notkot ja Myllyrannan rakennukset.

–Jonkin verran hän kävi ulkomailla. Minunkin ensimmäinen reissuni oli Dubrovnikiin eli silloiseen Jugoslaviaan. Siellä hän vanhan kaupungin muurilla piirteli luonnoksia, Piika Vainio muistelee.

Näyttelyyn on nostettu esille töitä, jotka harvemmin ovat olleet näytillä. Esimerkiksi piirustuskouluaikaiset muotokuvat löydettiin Martti Vainion kotoa. Kesäinen ”Paimenessa” -maalaus puolestaan löytyi Tarvasjoelta.

–Enimmäkseen nämä ovat meidän sisarusten seiniltä ja lahjoituksesta, jonka isä aikanaan teki kunnalle. Pari on lainattu yksityisomistuksesta.

Piirrosten ja maalausten lisäksi Martti Vainio teki veistoksia, jotka hän valoi itse kipsiin ja joskus jopa pronssiin. Vainio teki mielellään myös erilaisia puutöitä, kuten kynttilänjalkoja, joululintuja ja tuomaanristejä.

–Hän piti pöllejä ulkona 3-4 vuotta, että ne alkoivat lahota. Se kuvio tuli siitä, ja vasta sitten hän rupesi sorvaamaan.

Yrjö Liipolan opissa


Martti Vainio kävi piirustuskoulua Turussa vuosina 1948-1951. Piirustuskoulun jälkeen hän sai veistosoppia Yrjö Liipolan opastamana tämän ateljeessa Kauniaisissa.

–1954 oli Mannerheimin ratsastajapatsaskilpailu, johon isäkin osallistui. Noihin aikoihin pesti Liipolan opissa päättyi, ja Martti alkoi rakentaa kotia perheelleen.

Vainiosta ja Liipolasta tuli elinikäisiä ystäviä. Kun Liipola lahjoitti veistoskokoelmansa Kosken kunnalle, otti Martti Vainio vastuun kokoelman järjestämisestä vanhaan viljamakasiiniin. Myöhemmin hän pääsi järjestämään Liipolan kokoelmaa nykyiseen museoon.

–Vaikka heillä oli ikäeroa, isäni puhui aina Yrjö-sedästä. Heillä oli hyvä suhde.

n Yrjö Liipolan taidemuseo avoinna 8.8. asti ti-la 10-16 su 12-16, 15.8.-29.8 su 12-15, muulloin sopimuksen mukaan

Maalaukset ja veistokset kansien väliin


Piika Vainio on juuri saanut valmiiksi uudet versiot kahdesta kirjasta, jotka esittelevät kaikki Martti Vainion tiedossa olevat työt. Toinen kirja koostuu noin 700 maalauksesta ja taulusta ja toinen puolestaan esittelee yli 160 veistosta.

–Kun tein kirjaa, tapulitauluja oli aivan hirveästi. Alkoi tuntua, etten erota niitä toisistaan, Piika Vainio nauraa.

Nyt hän on helpottunut, sillä vuoden kestänyt kirjaprojekti on takana ja teokset tulivat sopivasti valmiiksi juhlavuoden kunniaksi.

Syksyllä, kun oli synkkää ja pimeää ja korona vei työt, oli aikaa hieman enemmän. Olen tyytyväinen, että sain sen aikaiseksi, niin on jälkipolville jotakin, Piika Vainio tuumaa tyytyväisenä.