Turhan paljon vetovoimaa

0

Ihan turha väittää, ettei tällaisilla yli kuusikymppisillä muka olisi vetovoimaa. Kuka tahansa, joka sitä epäilee, menköön metsään. Sananmukaisesti.
Kymmenen miljoonaa kärpästä ei nimittäin voi olla väärässä. Mustikkametsässä ei tarvitse olla kahtakaan minuuttia, kun jo ympärillä pörrää pilvi pieniä kärpäsiä ja vähän ajan päästä niiden opastamina myös sekalainen joukko muita siivekkäitä polttiaisista paarmoihin.
Eivät ne tietenkään keskity vain yli kuusikymppisiin, vaan siivekkäille kelpaa mikä tahansa nisäkäs. Sen vielä ymmärrän, että naarashyttyset ja punkit etsivät verta, mutta mitä ihmettä ne loput 99 prosenttia pörriäisistä meistä haluavat?
Alkukesästä pörriäisiä pelastettiin ihan urakalla, mutta en silloin ymmärtänyt, että nämäkin marjanpoiminnan sabotoijat kuuluvat samaan joukkoon. Ne on totisesti pelastettu.

Helpointa olisi tietysti ostaa mustikkansa heiltä, jotka poimivat niitä myyntiin. Kaikki kunnia heille, jotka tässä pörriäiskesässä näin tuloja hankkivat.
Mustikassa käynti kuuluu kuitenkin niihin kesäperinteisiin, joihin tykästyin jo ennen kouluikää. Mikä siis neuvoksi?
Kokeilin karkotetta, jonka piti tehota niin punkkeihin kuin muihinkin ötököihin. Punkkeja en huomannut, mutta muut siivekkäät suhtautuivat karkoitteeseen kuin Master chef -kilpailijat eksoottisiin yrtteihin ja alkoivat innolla maistella uutta tuotetta. Hyvin kelpasi, sillä kärpäsparvi vain tiheni ja osa porukasta tunki myös sieraimiin.
Hyönteisverkolla varustettuja lippalakkeja olen kokeillut ja ainakin itselleni huonoksi havainnut. Verkko pimentää näkökentän ja siivekkäät jäävät reippailemaan verkon päällä.
Yksi vaihtoehto voisi olla parityöskentely, jossa kumpikin toimii vuorotellen poimijana ja toinen ötököiden hätistelijänä. Saattaa tosin olla, että hätistely häiritsee enemmän kuin ötökät.
Toimisiko pelottelu? Hyttysverkkolippiksen verkkoon voisi maalata hämähäkin verkon tai jonkin ison petopörriäisen kuvan. Tai sitten sellaisen voisi piirtää vaikka kulmakynällä suoraan naamaansa. Kyllä se jotain pelottelisi. Todennäköisimmin kuitenkin muita poimijoita kuin ötököitä.

toimittaja evp
Päivi Perkiö
phperkio@gmail.com