Lupausten aikaa

0

Jos päättää, että ei tee uuden vuoden lupauksia, eikö sekin jo ole lupaus? Lupaushan se on tuokin – ja siten varmasti nopeammin rikottu kuin mikään muu lupaus.

Myönnetään siis, ettei uutta vuotta pysty aloittamaan lupauksitta. Pitänee keksiä lupauksia, jotka voi pitää ainakin jonkin aikaa ja joista on iloa tai hyötyä joko itselle tai muille.

Ilmankos tipaton tammikuu ja tupakoinnin lopettaminen ovatkin lupauslistojen kärjessä. Erityisen iloinen olisin, jos nuo tupakoinnin lopettamislupaukset pitäisivät sisällään myös nuuskankäytöstä luopumisen ja aikuisilla aivan erityisesti luopumisen sen välittämisestä nuorille.

Mutta elämä menee turhan raskaaksi, jos lupauslistalle päätyy pelkästään yleviksi koettuja asioita. Oman kokemukseni mukaan pyhimyksellisen elämän kesto mitataan parhaimmillaan päivinä. Olisiko tulos parempi, jos lupauksen seuraksi tekisi ainakin yhden elämää hauskuttavan ”karkkilupauksen”?

Ylevä lupaus voi olla esimerkiksi lupaus äänestää aluevaaleissa huolellisesti harkittua ehdokasta ja karkkilupauksena osallistuminen johonkin netin höpötestiin tai -äänestykseen.

Korkealentoiseen lupaukseen voi myös sisällyttää jonkin hauskan elementin tyyliin syön kaksi kertaa viikossa kasvislounaan – ja jälkkäriksi jätskiä.

Parhaassa tapauksessa käy niin, että jonkin ajan kuluttua ylevä tavoite osoittautuukin myös hauskaksi, tai ainakin hyvin tyydyttäväksi.

Katselin aikani vanhemmiltani perimiäni Juhani Ahon koottuja teoksia, ja päätin ryhtyä lukemaan niitä läpi. Kymmenen sivun päivävauhdilla olisin vuoden 2022 jouluna vähintään loppusuoralla.

Jo ensimmäistä kirjaa lukiessani huomasin, että kouluaikana luetettu Rautatie antaa Ahosta turhan kapean kuvan. Televisiosta tuttu Juhakin on kirjana paljon moni-ilmeisempi kuin synkkä tragedia.

Suurin yllätys oli huomata, ettei maailma ole olennaisilta osiltaan hirveästi muuttunut. Kun pintaa vähän rapsutetaan, alta löytyvät samat murheet ja ilot kuin sata vuotta sitten.

Sitä en tiedä, kuinka pitkälle lukutavoitteeni lopulta johtaa, mutta jos se jää kesken, kirjat jäävät hyllyyn ja voin aina aloittaa alusta.

Tämähän koskee kaikkia lupauksia ja tavoitteita: aina voi, ja useimmiten myös kannattaa aloittaa uudelleen.

toimittaja evp
Päivi Perkiö
phperkio@gmail.com